Haigutusdetektor hoiatab uniseid autojuhte

Teadlased töötavad välja autodesse integreeritavat süsteemi, mis registreerib autojuhi haigutused ning hoiatab autojuhti, et ennetada juhi tukkumajäämist ja sellele paratamatult järgnevaid õnnetusi.

Vanderbilti ülikooli teadlane Aurobinda Mishra ja tema India kolleegid kirjeldasid arvutiprogrammi, mis tajub inimese haigutamist ning võiks aidata ennetada autoõnnetusi. Väsinud autojuhid põhjustavad igal aastal sadu tuhandeid autoõnnetusi, kirjutas LiveScience.

Süsteem põhineb kaameral, mis on seotud pilte analüüsiva tarkvaraga. Kaamera püüab kinni pildirea juhi näoilmetest, mille muutuseid seejärel analüüsitakse. Süsteem suudab haigutamist eristada muudest näo liikumistest, näiteks naeratamisest, rääkimisest või laulmisest. Haigutuste sagedust arvesse võttes annab süsteem juhile teada, millal ta peaks tegema peatuse.

Süsteem tuvastab haigutused tõhusalt sõltumata pildi teravusest ja kontrastsusest, pea liikumisest, vaatenurgast, päikeseprillide kandmisest ja nahavärvist, kirjutavad teadlased ajakirjas International Journal of Computational Vision and Robotics.

Varem on püütud välja töötada süsteeme, mis unisust hindavad ajulainete põhjal, kuid teadlaste hinnangul oleks kaameral põhinev süsteem vähem juhti häiriv kui elektroode täis kiiver.

Omaette küsimus on, kas autojuhid süsteemi poolt saadetud hoiatust üldse arvesse võtaksid. Inimene saab ju ka ise aru, kui ta palju haigutab ja väsinud on, kuid sellest hoolimata püütakse pigem võimalikult ruttu sihtpunkti jõuda, mitte ei jääda metsavahel seisma ja uinakut tegema. Võib siiski loota, et süsteemi poolt antud hoiatus juhi mingil määral ärkvele ehmatab.

Osale arutelus

 • aripaev.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara