Aivar Rehe ennustab tööpuuduse kasvu

Järgmine aasta toob kaasa rahunemist, kuid ka sellel on omad negatiivsed tagajärjed, ütles Sampo panga tegevjuht Aivar Rehe.

Mis saab Eesti ja maailma majandusest järgmisel aastal?

Kindlasti olukord muutub stabiilsemaks, ka Eestis. Riikides taastub ettevõtetevaheline kaubavahetus. Riigi majandusprogrammid realiseeruvad ja pangandus elavneb. Aga kui vaadata Eestit, tuleb seda teha Baltikumi kontekstis. Tahaksin, et Eesti eristuks nõrkadest Balti riikidest. Loodan, et Eesti hoiab eelarve raamides ja see eristaks meid teistest Baltimaadest. Ja et rahvusvahelised finantsorganisatsioonid ei peaks Eestile doonoriks olema. See oleks tulemus, mida ootan.

Mida peaksid ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma?

Pangad koos ettevõtjatega elasid Å?oki üle. Praegu on ettevõtjad kohanemas, aga mitte kohanenud. Minnakse uutele turgudele. Ekspordile toetuv majandus stabiliseerub. Euroopa majandus taastub ja turg meie kaupadele laieneb. Ettevõtjad hoiavad selgelt kulusid kokku. Küll aga tekib suurem surve tööjõuturule. 2010. aastal näeme juba suuremaid tööpuuduse numbreid, kuigi praegu oleme tunnistajaks igakuisele kasvule. Tööpuuduse kasv on üks kohanenud majanduse negatiivne tulem.

Kes on võitjad järgmisel aastal?

Paraku pean tunnistama, et ekspordile orienteeritud ettevõtjad on jätkuvad võitjad. 2009. aastal on nad ellujääjad ja 2010. aastal on nad võitjad. Võitjaks tulemine ei pea tähendama suurt kasumiteenimist. See on ka hea, kui käive säilitatakse.

Kes on kaotajad?

Ma ei ütleks niimoodi kaotajad, aga kinnisvaraarendusega seotud ei saa veel hoogu kätte 2010. aastal. Ei toibu ka ehitussektor ja ehitusmaterjalide sektor. Seal pole tõusupotentsiaali.

Millal lõppeb majanduskriis?

Kuidas ma nüüd ütlen"¦ See tegelikult polegi nii tobe küsimus. See on hea küsimus. Majanduskriis avaldub makromajanduslikes numbrites ka järgmisel aastal. Aga võitjad on need, kes on mõttelaadilt oma muutuse teinud. Lähenenud kriisile vastumeetmega. Kes pole sulgunud endasse, vaid võtsid uusi turge ja teiselt poolt hoidsid kulusid kokku. Võitjateks ei tule magavad kassid, kes ootavad, et hiir suhu jookseks. See tähendab, et sa oled muutunud ja su käitumine murrab kriisi mõttelaadi. Valmisolek eristuda, et teha teisiti, paremini ja odavamalt - see säde ei tohi kaduda. Kui kriis lõppeb meis endis, lõppeb see ka ühiskonnas.

Osale arutelus

 • sekretar.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine