Autorid: Allikas: www.aripaev.ee, aripaev.ee reklaamtekst • 27. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maiustuste hinnad lendavad lakke

Suhkruhinnad, mis juba praegu kauplevad pea viimase kolme aastakümne kõrgeimatel tasemetel, võivad kerkida veel 65 protsenti, sest import Indiasse võib viia maailma suhkruvarud enam kui kümnendi madalamaile tasemele.

Bloombergi andmete kohaselt võib varude ja tarbimise suhe langeda alla 30 protsendi piiri, mis oleks madalaim tase viimase 14 aasta jooksul, mil Rahvusvaheline Suhkruorganisatsioon on andmestikku pidanud.

Järgmisel aastal võivad suhkrufutuurid kerkida 37 sendini naela kohta, mis eilset 22,37sendist sulgemishinda arvestades oleks 65protsendiline tõus. "Nõudlus on olemas ning kaks järjestikkust defitsiitset aastat viib ka pakkumise koomale," viitas MF Global vanem turuanalüütik Adam Klopfenstein Bloombergile suhkru järgmist tõusumootorit.

Maailma suurimal tarbijal ja suuruselt teisel tootjamaal Indial langes väga vähese vihma tõttu suhkrusaak eelmise aastaga võrreldes poole madalamale ning ka järgmine lõikusaasta ähvardab tulla samasugune. Riik on sõlminud lepingud importida neli miljonit tonni toorsuhkrut sel aastal ning plaanib mahte ilmselt veelgi suurendada.

Tänavu on suhkruhinnad kerkinud juba 86 protsenti, olles sellega saavutanud 12. augusti seisuga kõrgeima taseme alates aastast 1981, milleks on 23,33 senti naela kohta. Klopfensteini sõnade kohaselt läheb farmeritel tõusnud hindadega kohanemiseks aega umbes kaks hooaega, et tootmismahte suurendada.

Globaalne nõudlus ületab Rahvusvahelise Suhkruorganisatsiooni andmetel sel aastal tootmist rekordilise 9,35 miljoni tonni võrra.

Autor: aripaev.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700