4. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõhnad reied viitavad nõrgale südamele

Paljudele inimestele ei meeldi, et nende reied on jämedad nagu trekisprinteril, kuid rõõmustavaks uudiseks on, et vähemalt südamehaigused tabavad neid väiksema tõenäosusega kui peenikeste reitega inimesi.

Teadlaste hinnangul viitavad vähem kui 60-sentimeetrise ümbermõõduga reied nii meeste kui naiste puhul kõrgemale südamehaiguste tekke riskile, kirjutas AFP.

Kopenhaageni ülikooli teadlased Berit Heitmann ja Peder Fredriksen uurisid 1436 mehe ja 1380 naise antropomeetrilisi näitajaid, mis pärinesid 1980. aastate teisest poolest. Järgmise 12 aasta jooksul suri uuritud inimestest üle 400 ning 540 neist kannatab südameprobleemide käes. Mehi on viimaste seas kaks korda rohkem kui naisi.

Andmeid statistiliselt analüüsides selgus, et vähemalt 60-sentimeetrise ümbermõõduga reitega inimesed olid südamehaiguste eest paremini kaitstud. Seejuures võeti arvesse ka muid tegureid, nagu ülekaal, suitsetamine ja kõrge kolesteroolitase. Uuringu tulemused avaldati ajakirjas British Medical Journal.

Halb uudis paljudele on aga see, et väga paksud reied täiendavat kaitset siiski ei paku. Seos on pigem selline, et nõrgale südamele viitavad keskmisest õhemad reied. Taani teadlased pakkusid välja, et õhemad reied viitavad nõrgale südamelihasele, kuid sellise seose olemasolu vajab veel täiendavaid uuringuid.

üllatav avastus võib anda arstidele kehamassiindeksi kõrvale veel ühe võimaluse südamehaiguse tekke riski hindamiseks, kuid meetodi usaldusväärsuses on mõistagi kahtlejaid. "Näib ebatõenäoline, et reie ümbermõõt võiks saada kliiniliselt usaldatavaks näitajaks," kirjutas Brisbane"™i printsess Alexandra haigla arst Ian Scott samuti ajakirjas British Medical Journal ilmunud kommentaaris.

Autor: Kirjutab www.novaator.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700