Kontor roheliseks: vähenõudlikud sulgvõhik ja draakonipuu

Kõik me teame, et ilusaid toataimi on väga palju.Kuid nende kasvatamine tubastes tingimustes on iseasi"». Kõik mis tundub kaunis aiandis, ei püsi sellisena kahjuks meie kontorites ja kodudes.

Pikajalise töö jooksul taimedega on välja valitud mõned sellised taimed, mis kasvavad kenasti kontoris ja vajavad minimaalset hoolt.

Zamioculcas e. sulgvõhk.

Eestisse jõudis see põnev taim umbes viis aastat tagasi ja peab ütlema, et sulgvõhk on muutunud madalamakasvuliste taimede seas üheks minu suureks lemmikuks.

Aiandis pakutakse erineva kõrguse ja suurusega taimi vastavalt sellele, kas tegemist on noorte või vanemate taimidega.

Sulgvõhk kasvab umbes ühe meetri kõrguseks. Peab teadma, et vanemad ja pikemad lehed kipuvad pikali vajuma ja sellised lehed on parem ära lõigata. Asemele kasvab kiiresti noor leht ja nii püsib taim ilusasti püsti. Taimed, mille nukralt ära vajunud lehti on püütud tugikeppide abil püsti siduda, ei näe paraku just kõige paremad välja.

Kastmist vajab sulgvõhk vähe. Kord nädalas on paras sagedus ning üle uputada seda lille ei maksa. Pigem olgu muld kuiv kui liiga märg.

Dracaena e.draakonipuu.

Selle elegantse taime kõige vastupidavad sordid on laiade tumeroheliste lehtedega Janet Grayg,  käänddraakonipuuSong of Jamaicaning täpikdraakonipuu.

Jäta meelde: mida tumedam on lehe värv, seda hämaramat kasvukohta see taim talub.

Janet Grayg võib rahumeeli vägagi tagasihoidliku valgusega kohta panna - kogemus ütleb, et ta tunneb ennast suurepäraselt ka näiteks koridorides ja trepikodades.

Kaunis ja esindulik Song of Jamaica on väga ilusa võrakujuga taim, mis meenutab puud.Tema tahab küll valgemat kasvukohta ja samuti rohkem ruumi enda ümber, kuid kergesti hooldatav toataim on temagi.

Täpikdraakonipuu ei meenutagi üldse draakonipuud. Pigem näeb ta välja põõsa moodi. See ilusa lehevärviga kaunitar on väga kiirekasvuline ja sobib seetõttu suurepäraselt suurtesse ruumidesse. Teda on aeg-ajalt vaja lausa pügada, muidu kasvab ta kiiresti laeni.

Kastmises on draakonipuude jaoks üks üldine reegel: vähem on parem. Kuivamisest tuleb rohkem karta üle kastmist, sest juba väike turgutus toob draakonipuule jälle elu sisse. Lootusetult ara uputatud taime puhul teisele võimalusele aga loota ei saa.

Loo autor Jane Pappel on maastikuarhitekti haridusega toataimede ekspert ja ettevõtja, kes on maastikukujunduse ja sisehaljastusega tegelenud juba üle 10 aasta. Maastikuarhitektina töötades selgus, et inimesed vajavad rohkem abi hoopis kontori- ja kodutaimede hoolduses.

"Minu töö seisnes objekti ülevaatuses, sobilike taimede ja lillepottide pakkumises, hinnakujunduses ja kliendiga läbirääkimises, lisandus töö teostus ja hilisem hooldus," rääkis Jane Pappel oma tööst toataimede eksperdi ja ettevõtjana.

Olles ajanud oma firma asja üle 10 aasta, lõi ta internetisaidi www.taimekujundus.ee, mis koondab ühte kohta kokku kogu praktilist infot toataimede kohta ning kust igaüks võib saada ka online - nõuandeid.

Osale arutelus

 • Jane Pappel

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine