Vali 5!

Kuna erinevad puu- ja juurviljad sisaldavad erinevaid kasulikke aineid, on tähtis süüa võimalikult mitmekesiselt ja erinevat värvi vilju. Igas viljas on erinev kombinatsioon kiudainetest, vitamiinidest, mineraalainetest ja teistest toitainetest. Neid kombineerides on ka kasu maksimaalset. Milliseid puu- ja köögivilju ning kuidas siis kombineerima peaks?

Puu- ja köögivilju tuleb süüa vähemalt 5 portsjonit päevas siis saab organism kätte vajaliku koguse vitamiine ja mineraalaineid, samuti vajalikke fütokemikaale.

Sageli ei teata aga , et päevasesse 5 portsjoni arvestusse ei lähe mitte ainult värsked viljad, vaid ükskõik millisel kujul puu- ja köögiviljad, sealhulgas ka kuivatatud, külmutatud või konserveeritud puu- ja köögiviljad ning ühe päevase puuviljaportsjoni võib asendada mahlaga. Kindlasti ei tohiks see olla aga mahlajook.

Oluline on teada, et Eesti toitumissoovituste põhjal ei arvestata kartulit puu- ja köögiviljade hulka, sest tärkliserikka toiduainena kuulub see teraviljade ja leivaga toidupüramiidi esimesele korrusele.

Osa vilju võiks kindlasti süüa kuumtöötlemata kujul, sest mõned vitamiinid võivad töötlemise käigus hävida. Kuid kas värskelt või töödelduna - rusikareegel on, et süüa tuleb neid vähemalt 5 portsjonit päevas.

Rohkem pole parem

Kuigi puu- ja köögiviljad on väga kasulikud, ei tohi nende tarbimisega, nagu ka kõikide teiste toitudega, üle pingutada, toitumine peab olema mõõdukas ja tasakaalustad. Süües liiga palju puu- ja köögivilju ehk üle 9 portsjoni võib tekkida oht, et ei jaksata enam süüa toite teistest toidugruppidest nagu näiteks teraviljatooted, piimatooted, liha, kala ja seeläbi jäävad saamata vajalikud toitained nendest gruppidest.

Ahvatlev valikurikkus

Puu- ja köögiviljad peaksid olema iga toidukorra juurde kuuluv osa. Viis puu- ja köögiviljaportsjonit saavad lihtsamini täis, kui süüa neid igal söögikorral ja lisaks hoida neid käepärase suupistena kui toidukordade vahel kõht tühjaks läheb.

Puu- ja köögiviljade kasutusvõimalused on lõputud. Sageli on inimestel puudust vaid fantaasiast ja nippidest või julgusest midagi uut proovida.

Lisaks viljade söömisele värskel või keedetud kujul saab neid edukalt "?peita"? mitmesugustesse roogadesse: suppidesse, köögiviljahautistesse, vormiroogadesse, vokitoitudesse. Neid saab lisada pastatoitudele, kastmetesse, putrudesse, kotlettidesse, erinevatesse pirukatesse, võileivakatetele ja pitsadele.

Puuviljadest-marjadest saab teha värskeid kastmeid magustoitudele lisandiks, kooke, tarretist ja kisselli, puuviljakokteile ja mahlajooke. Sa üllatud, kui lihtne on süüa rohkem puu- ja köögivilju - ilmselt ei pea sa oma menüüs tegema ka väga dramaatilisi muudatusi, et nõutav kogus kätte saada - piisab kui lisad neid igasse oma toidukorda ning nad võiks olla alati esimene valik kui tahad midagi näksida.

* Valikuvõimalused on suured - proovi iga nädal midagi uut, kasuta ära võimalust vahelduseks, mida puu- ja köögiviljad pakuvad - kasuta ka kuivatatud, külmutatud, konserveeritud vilju.

* Puu- ja köögiviljad ei ole kallid kui eelistad hooajalisi vilju. Need ei ole siis mitte üksnes odavamad, vaid ka maitsvamad. Näiteks asenda sügisesed õunad ja pirnid talvel mandariinide, apelsinide ja banaaniga.

* Väide, et külmutatud köögiviljad on kallid ja madala toiteväärtusega on müüt. Tegelikult on vastupidi: köögiviljade puhastamisel on kaod küllalt suured, külmutatud köögiviljade puhul ei lähe midagi kaotsi. Külmutatud köögiviljasegud on valmistatud tavaliselt hooajal, mil viljade vitamiinide sisaldus on maksimaalne ja nende säilitamisel on vitamiinide kaod suhteliselt väikesed.

* Kõige lihtsam viis suunata perekonna toitumisharjumusi, on valida koju ahvatlevad, kuid võimalikult vähe töödeldud toiduained. Kaupluses alusta alati puu- ja köögiviljade juurest ja vali sealt igaks päevaks midagi, mida sinu pereliikmed heameelega söövad. Kui värskete puu- ja köögiviljade valik on kesine, siis vali külmutatud tooted või näiteks kuivatatud oad, herned ja puuviljad. Konserve osta viimases järjekorras, siis kui värskemaid, külmutatud või ja vähem töödeldud tooteid ei ole saada.

Viis maitsvat nippi 5 portsjoni normi täitmiseks

1) Klaas (värsket või 100%-list) apelsinimahla või smuuti hommikuks.2) Väike pakike kuivatatud aprikoose ennelõunaseks snäkiks.3) Värske salat, mida antakse igas sööklas või kohvikus lõunase prae kõrvale. 4) Köögiviljatäidisega pannkoogid õhtusöögiks.5) Magustoiduks söö maasikaid.

 

Vali tervis - vali 5 puu- ja köögivilja päevas

Tervise Arengu Instituut (TAI) alustas igasügisest toitumiskampaaniat, mis seekord kutsub inimesi sööma piisavas koguses puu- ja köögivilju.

Kampaania on üks osa TAI toitumisalasest programmist, mille raames on tänavu toimunud koolitused koolide ja lasteaedade toitlustajatele ning perearstidele, välja on töötatud toitumissoovitusi erinevatele sihtrühmadele.
Laste toitumisalase teadlikkuse kasvatamiseks on läbi viidud konkursid "Unistuste söögivahetund" ja "Parim koolisöökla".

Septembris korraldati koos Taani Aalborgi ülikooliga rahvusvaheline töökohal toitlustamise konverents. Vajadus on teaduspõhise rahvastiku toitumise monitooringu järgi. Loomisel on Eesti toitumise andmekogu, mis koondab endas toiduainete keemilise koostise andmebaasi, toitumise analüüsi programmi, uuringute läbiviimise moodulit ja toitumisalaste sekkumistegevuste andmebaasi.

 

Kampaania alguseks on uue välimuse ja sisu saanud ka toitumisteemaline veebileht
, mille info põhineb riiklikel toitumissoovitustel. Lisaks teleklipile ja välimeediale jagatakse kampaania raames sellel ja järgmisel nädalal kokku 13 kaubanduskeskuse juures retseptidega infovoldikuid.

 

Kampaaniat rahastab Euroopa Sotsiaalfond programmi "?Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2008-2009"? raames.

 

Kampaania materjalid leiad siit:  http://www.toitumine.ee/kampaania/viisvilja/

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Värske ja erakordselt särav koht stiilseks firmapeoks – Olympic Casino Olümpia

Smokingus härrad, õhtukleitides daamid, bigbänd, kabaree, särisev pinge Black Jacki lauas ja erutav kõlin automaadisaalis – ei, see pole James Bondi uue filmi treiler, vaid firmaüritus Tallinna kõige põnevamas peokohas, Olympic Casino Olümpias.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

  • Juunis
    17%
    17%
  • Juulis
    83%
    83%
  • Augustis
    0%
    0%
  • Ei puhkagi suvel
    0%
    0%
  • Muu
    0%
    0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine