21. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvutiga töötades kulugu veerand tunnist pausile

Arvutiga tööd tehes tasub igasse tundi plaanida 15 minutit pausi, et silmad saaksid puhata. Paus peaks kindlasti mööduma arvuti tagant eemal. Silmade säästmiseks on kõige parem aga muretseda prillid.

 

Inimestel, kellel on probleeme silmadega, tuleb arvutiekraani vaadata läbi prilliklaaside või läätsede. Silmaarstid soovitavad arvutiga töötajatel eelistada prillide kandmist. "Arvutiga töötamisel tasuks eelistada prille," soovitas Reetina Oü silmaarst Merle Piik ning põhjendas arvamust sellega, et prille saab arvutitööks paremini sättida, samas kui läätsi reguleerida ei saa.

Samuti põhjustab arvutiga töötamine tahes-tahtmata silma kuivust ning läätsedega on see probleem hullem kui prillidega. Kuna lääts ärritab silma juba iseenesest, siis arvutiga töötamisel see võimendub.

Spetsiaalselt kuvariga töötamiseks on saadaval ühekuulised kontaktläätsed. Selliste läätsede materjal on hea hapniku läbilaskvusega ja väikese veesisaldusega ning mis ei kuiva nii nagu eelmise põlvkonna kontaktläätsed. Mõnevõrra ärritavad aga silmi ka need.

Prillide puhul tasuks arvutikasutajal soetada endale peegeldumisvastase kattega prilliklaasid.

Ainsat tõelist kaitset arvuti mõjude eest pakub küll ainult sellega mittetöötamine, kuid kuna sellise variandi järgimisega töö tehtud ei saa, siis võib ennast lohutada vähemasti sellega, et peegeldumisvastane kate kergendab vaatamist. Arvutitööks mõeldud prillipaaril saab optik vastavalt vajadusele muuta ka tsentri kõrgust.

See, kas tänaval ja arvuti ees on vaja kanda erinevaid prille, oleneb suuresti inimese vanusest. üle 40aastastele soovitatakse sellisel puhul erinevaid prille.

 

 

Milles väljendub kuiva silma sündroom ehk silmade stress

- silmade ärritus - punane, kuiv, sügelev või vesine silm

- silmade väsimus

- fokuseerimisraskus

- peavalu

Sümptomid võivad olla nii mööduvad kui ka krooniliselt korduvad.

Pisaravedeliku koguse edasisel vähenemisel võib kuiv silm põhjustada silma sidekesta põletikku jm tõsisemaid silmahaigusi.

Silmaarsti juurde peaks minema, kui sümptomid ei kao pärast nädalast pausi või kui tekivad niipea, kui alustate tööd arvutiga.

 

Kuidas leevendada või ära hoida

- Pilguta regulaarselt ja võimalikult sageli silmi.

- Kui tunned kipitust või kuivustunnet silmades, kasuta säilitusainevabasid kunstpisaraid ja lubrikante, eriti kui kannad kontaktläätsesid.

- Aseta arvutiekraan 10-20cm allapoole silmade otsevaatejoonest - siis on silm enam laugudega kaetud ning sarvkesta pinnalt ei aurustu pisaravedelik liialt kiiresti.

- Vali suurema ekraaniga arvuti - mida suurem ekraan, seda parem on pildi resolutsioon ning seda väiksem on silmade pingutus.

- Kasuta peegeldusvastase katte ja spetsiaalvärviga prilliklaase, ka siis, kui oled kontaktläätsekandja.

- Kasuta mõõdukat valgustust arvutitööks ning väldi aknast tuleva valguse tagasipeegeldumist arvutiekraanilt.

- Väldi tugevat kontrastsust arvutiekraani ja tööruumi vahel.

- Kontrolli, et ruumi õhuniiskustase oleks normi piires.

Kaks soovitust:

 - Parim arvutiekraani asukoht on 10-20 sentimeetrit silmade otsevaatejoonest allpool

 - Planeeri iga 45 minuti arvutiga töötamise järel 15 minutit pausi

 

Autor: Kirjutab Äripäev.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700