23. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KUIDAS kasvatada draakonipuud?

Draakonipuu on silmarõõmustav ja efektne toataim, mis on oma nõudmistes üsna tagasihoidlik. Võtmelauseks on: palun ära kasta mind liiga palju!

Draakonipuu pärineb troopilisest ja subtroopilisest kliimavöötmest, kus nad kasvavad  kuni kümme meetrit kõrgeteks uhketeks puudeks. Kõige kuulsam, suurem ja teadaolevalt vanim draakonipuu kasvab Tenerifel ja selle puu vanuseks peetakse 2000 aastat.

Toataimedena kasvatatakse mitmeid erinevaid liike ja enamikku neist on lihtne hooldada-nad taluvad tubaseid tingimusi edukalt, kasvavad kiiresti ja muutuvad aastatega aina kaunimaks. Erinevatel liikidel Varieeruvad lehe värv, kuju, pikkus, kuid hooldus on kõikidel laias laastus sama.

Draakonipuud valides tasub meeles pidada, et valge ja kollasekirjude lehtedega taimed vajavad valgemat kasvukohta, tumerohelise lehestikuga taimed taluvad ka hämaramat ruumi.

Kuidas kasta draakonipuid?

Siin on üks kindel ja väga lihtne reegel - draakonipuud ei talu ülekastmist!

Kui leheotsad muutuvad pruuniks ja kuivavad, siis on see ülekastmise, mitte liigse kuivuse tunnus. Kahjuks enamus taimesõpru seda ei tea ja juhtubki nii, et mida pruunimaks muutub taim, seda rohkem seda kastetakse ning halvimal juhul sureb puu ära. (Vaata pilti - nii näeb välja draakonipuu, mida on liiga agaralt kastetud.)

Draakonipuu „tervislikku seisundit” saab kontrollida katsudes tüve - kui see on kõva ja tugev, siis on kõik korras. Kui aga tüvi on katsudes pehme ja koor on lahti, on juured juba mädanenud ning see tüvi tuleb paraku eemaldada.

Kui juhtub, et lehed on koledaks muutunud ning uuedki noored lehekesed muutuvad ka kohe pruuniks, kuid tüvi on veel korras, lõika lehetutt koos tüve ülemise otsaga ära, nii et potti jääb vaid tüvetüügas. Sellest hakkavad uued lehed kasvama. Tüve ülemisest otsast on näha, et moodustuvad väiksed pungad, need hakkavad paisuma ja sirguvad uuteks lehtedeks.

Reeglina kastetakse draakonipuud üks kord nädalas. See oleneb ka poti suurusest, kuid enne järgmist kastmist kontrolli sõrmega mulla kuivust - kaeva 10cm sügavune auk ja kui seal on muld kuiv, siis kasta julgesti!

Kui aga muld on niiske, jäta seekord kastmine vahele ja järgmine kord ära kastmisega liialda. Nii peaks saavutama kastmises õige koguse ja õige rütmi.

Kui taim on aga juba põhjalikult ülekastetud, peab selle ümber istutama, eemaldades kindlasti võimalikult palju vana vettinud mulda ning ka mädanaenud juured. Need on hästi äratuntavad, sest on tumepruunid ja katsudes seest tühjad. Terve juur on draakonipuul värvuselt punakas-oranzikas.

Miks lehed kuivavad?

Kuivama kipuvad eriti peenikese lehelised sordid nagu näiteks Dracaena marginata. Eriti suveperioodil ning väga valges kasvukohas muutuvad tema leheotsad pruuniks. See ongi tegelikult selle liigi puhul üsna paratamatu. Kui pruunikad leheotsad silma riivavad, võib need ära kärpida.

Taime lehed võivad kuivama hakata ka kuuma küttekolde lähedal. Kontrolli taime asukohta ja paiguta see vajadusel küttekehast kaugemale!

Kui leheotsad on juba kuivanud, tuleb need ära lõigata ja pidada kastmises paus - las muld taheneb. Peagi hakkavad taime tipust kasvama uued noored lehed. Kui need on ilusad, kasvavad normaalselt ja säilitavad oma värvi, siis on taime kasvukeskkond hea. Kasvuperioodil tuleb taime väetada kord nädalas, talveperioodil aga kord kuus nõrga väetiselahusega.

 

Autor: Lemmi Kann, Jane Pappel

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700