30. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: avameelselt karjäärinaiste elust

Endlas esietenduv "Tiramisu" jutustab loo seitsmest edule orienteeritud reklaamibüroos töötavast naisest ning nende hirmudest tsivilisatsioonis hakkama saamise ees.

Naisi ühendab üks soov - teha karjääri. Väliselt jäiga pealispinna all on neis kõigis peidus oma isiklikud ning isesugused probleemid, igatsused ja ühine hirm läbi põruda.

Ühiskond on pannud naistele peale kõrged nõudmised - olla tubli tööl ning kodus, olla hea abikaasa ning lapsevanem, näha hea välja, käia koolis ja trennis ning palju muud. Seetõttu juurdlevadki naised üha rohkem, kuidas neile nõudmistele vastata.

Lavastaja Enn Keerdi sõnul on ligi 70% edukatest ning kindlustatud karjäärinaistest, kes näevad välja kui Barbie nukud ning keda igaüks peaks justkui kadestama, sügavalt õnnetud. Vaatamata sellele, kui palju naised endale ka ei sisendaks, siis edu ei paku neile õnne ega rahuldust. Kuid milles siis asi on? Kas naiste koht on tõesti kusagil mujal kui kontoriruumis?

Naiste roll ühiskonnas

Keerd näeb naisi kui meeste jõuallikaid - olevused, kes toovad harmoonia. Keerdi arvates on naiste karjäärihimu, suurte pingutuste ning pühendumise tagajärjeks selle miski minetamine naiste olemusest ning ülinaiselikkusest, millega ei kaota ainult naised, vaid ka kogu ühiskond tervikuna.

Emotsioonide keerdkäigud

Tükk "Tiramisu" koondab endas nii lõbusamaid kui ka kurvemaid hetki. Pikemate monoloogide käigus tuuakse välja tänapäeva karjäärinaiste probleemid, mis pakuvad õrnemale sugupoolele kindlasti äratundmisrõõmu ning võimalust samastada oma elu näitlejate kehastatud karakteritega. Samas täidavad etendust ka toretsevad lõigud, kus mängitakse nii-öelda teistmoodi elu - elatakse roosamannas ning petetakse iseennast.

Lavastaja soovitab tükki kindlasti kaema minna ka meestel. "Olen selle kahekuulise prooviperioodi jooksul õppinud naisi tundma rohkem kui oma eelneva mitmekümne eluaasta jooksul," selgitab ta. Seetõttu leiab ta, et meestel on tükist välja palju kõrva taha panna. Lavastus "Tiramisu" on naiste vastus tükile "Testosteroon".

Autor: Lemmi Kann, Triin Rebane

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700