30. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: hulk pööraseid saksofoniste ühel laval

Kumus annavad ühiskontserdi kolm tunnustatud saksofonivirtuoosi, keda peetakse uue muusika liidriteks Euroopa mastaabis.

Kohal on Saksa päritolu muusik Daniel Erdmann, Fredrik Ljungkvist Rootsist ning Soome muusikauuendaja Mikko Innanen, kes kaasab projekti ka kaks meest endajuhitud Innkvisitio-nimelisest kollektiivist. Saksofonide tulevärki panustavad omalt poolt ka Seppo Kantonen klahvpillidel ning löökpillimängija Joonas Riippa.

Üllatuslikud saksofonihelid

Eesti džässkitarrist ning muusikapedagoog Jaak Sooäär, kes on koos mänginud nii Erdmanni kui ka Innaneniga, nimetab kolme saksofonisti ühiskontserti ettearvamatuks ning põnevaks. "Kui kellelegi meeldib saksofon, siis see on kontsert, kuhu tuleb minna. Kõik kolm neist on meistrid, keda tasub kuulata ning seal saab nad ühe piletihinnaga kätte," arvas Sooäär.

Jazzkaare kontsertide korraldaja Anne Erm oli kindel, et kolme saksofonisti ühiskontsert saab olema midagi enneolematut, kuna juba iga muusik eraldi võetuna võib oma mänguga kuulajais judinaid tekitada. "Seal võib juhtuda mida iganes. Nad on selleks piisavalt hullud, et ikka üllatada suuta," ütles Erm.

Muusikud maailmaareenilt

Ermi sõnul on tegemist kolme uue muusika liidriga, kellel on tohutult kogemusi. Kuna muusikutena on nad küllaltki erinevad, siis on nende sünergia viljana sündiv kvaliteet etteennustamatu. Kindlasti on suur osa sündivast muusikast hetkelooming, mis valmib muusikute spontaanse eneseväljendusena kohapeal.

Nii Innanen kui ka Erdmann on Eestis varem korduvalt esinenud. Fredrik Ljungkvist on siinmail esmakordselt. Eestisse põikavad kolm saksofonisti oma väikese tuuri raames, mis sisaldab mitmeid kontserte nii Prantsusmaal kui ka esinemist nimekal uuel džässmuusikafestivalil Tampere Jazz Happening. "Seetõttu on neil Eesti kontserdiks väga hea ettevalmistus," arvas Erm.

Nii Innanen, Erdmann kui ka Ljungkvist on laia silmaringiga pühendunud muusikud, kes on tegevad väga mitmetes ansamblites.

Tunnustatud bändimehed

Mikko Innaneni loodud ansamblitest on nii kodumaal Soomes kui ka laiemalt ilma teinud Nuijamiehet, Delirium, Gourmet ja Innkvisitio. Daniel Erdmann osaleb aktiivselt tosinas rahvusvahelise koosseisuga ansamblis ning on neist mitme asutaja.

Ljungkvist on samuti hinnatud nii soolosaksofonisti kui ka ansamblijuhina.

Autor: Lemmi Kann, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700