3. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas leida aega oma hobideks?

Töö ja pere jaoks on aega niigi napilt, aga mida teha hobidega? Tundub suisa võimatu leida aega lugemisele, sportimisele, maalimisele, keeleõppele või fotograafiale? Samas on kindel, et hobidel on meie elukvaliteedis oluline osa. Nende jaoks lihtsalt tuleb aega leida ja ehk on alljärgnevatest näpunäidetest selleks abi.

Esimene soovitus on ülilihtne – hobide jaoks tuleb oma kalendris planeerida konkreetne aeg. Kui ütled endale, et „lähen nädala jooksul kindlasti trenni kui selleks võimalust tuleb“, siis suure tõenäosusega sa selleks aega ei leia. Hoopis kindlamini jõuad trenni kui oled kuuks ajaks ette määranud päevad ja kellaajad, millal oma hobiga tegeled. Muidugi võib ja tulebki neid aegu mõnikord muuta, aga vähemalt oled enda vastu aus ja oma kalendris hobi jaoks eraldi aja varunud.

Kui tegemist on hobiga, mida saab harrastada muude tegevuste vahel, siis tassi oma hobi endaga kaasas. Näiteks lugemine, muusika kuulamine, kudumine, keeleõpe – neid on võimalik harrastada kellegi ukse taga oodates, enne teisi koosolekule jõudes, lõunalauas, kohvi kõrvale, bussis, lennujaamas, rongis ja paljudes muudes kohtades. Muidugi ei asenda see mõnusat omaette hobiga tegelemise tunnikest, aga mingi kasu on sellest siiski. Eriti mugav on tänapäeval tutvuda tekstidega, mida saab kuulata audio vahendusel. Salvesta huvitavad loengud ja tekstid CD-le, oma MP3-mängijasse või telefoni ning kuula neid siis kui selleks võimalus tekib. Keskmiselt võib arvestada igapäevaselt ca 30 minutit, kus tuleb kellegi või millegi järgi oodata ja miks mitte täita neid pause oma lemmiktegevusega?!

Sinu hobi üks olulisemaid konkurente on pere või sõbrad. Kui võimalik, siis on mõistlik nakatada nemad sama hobi „pisikuga“, et koos veedetud kvaliteetaeg oleks ühtlasi hobiga tegelemise aeg. Kui vaja minna sportima, siis aeroobikatrennis veedetud tunni asemel mine parki jooksma ja võta kaasa laps, kes kimab samal ajal jalgrattaga. Fotograafiahuviline ostab lapselegi odava „seebika“ ja julgustab teda vahvaid pilte tegema. Eriti põnev on kaasta oma hobisse sõbrad, vajadusel teete mõlemalt poolt kompromisse.

Tänapäeval kulub erinevate asukohtade vahel liikumiseks märkimisväärne osa meie ajast. Seetõttu tuleks kombineerida hobide ja muude tegevuste asukohad, et vältida logistikale minevat aega. Ma ise käisin aasta aega jaapani keele kursustel ja valisin treeninguks täpselt sama aja ja koha. See tähendab, et kaks korda nädalas sõitsin linna serval asuvasse klubisse, sain 45 minutit keeleõpet ja läksin samas majas tunniks ka trenni. Lisaks kokkuhoitud sõiduajale olid kaks üheaegset hobi suurepärased motivaatorid. Olles juba ühe jaoks kohale tulnud, ei saanud ka teisest kergekäeliselt loobuda. Sama moodi on abiks kaubanduskeskustes asuvad spordiklubid või klubid, kus on olemas ka lastehoid. Leia võimalusi kombineerida oma erinevaid huvisid ja asukohti ning hoiad kokku väärtuslikku aega.

Ongi selleks korraks kõik. Minu soovitus on võtta üks näpunäide ja üks nädal korraga. Kui oled selle ellu viinud, proovi järgmist. Kõiki korraga rakendades võid jääda ajahätta ja seda me just siin ju praegu vältida üritamegi. Head ajajuhtimist!

Autor: Lemmi Kann, Ardo Reinsalu

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700