4. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euro kasutuselevõtul ümardatakse makse allapoole

Rahandusministeerium saatis täna kooskõlastusringile euro kasutuselevõtu seaduse eelnõu, mis muuhulgas sätestab, et maksude kroonisummad ümardatakse eurodesse maksumaksja jaoks soodsamas suunas ning eurole üleminekuga seotud kulud katavad nii inimesed kui ettevõtted ja asutused ise.

Valitsus on võtnud eesmärgi ümardada maksud, lõivud ning riigieelarvelised toetused maksumaksjatele ja toetuse saajatele võimalusel soodsamas suunas. Soodsamas suunas ümardamine täidab kahte eesmärki:

• aitab piirata eurole üleminekuga seonduvat hinnatõusu survet;

• riik annab seeläbi eeskuju erasektorile, keda kutsutakse samuti hindu mitte tõstma.

Seaduste kooskõlastussüsteemis on kirjas veel, et maksude laekumine riigieelarvesse väheneb 12 kuu lõikes arvestuslikult ca 1 miljon krooni, millest otseste maksude negatiivne mõju riigieelarvele on ca 760 000 krooni (maksuvaba tulu jm piirmäärade muutmine) ning kaudsete maksude negatiivne mõju riigieelarvele ca 240 000 krooni (aktsiisimäärade muutus).

 Euro kasutusele võtmise seaduse ehk €S eelnõus märgitakse, et euro kasutuselevõtu tulemusena ei toimu Eesti majanduspoliitikas olulisi muudatusi: "Jäigalt fikseeritud vahetuskursi kaudu on Eesti majandus juba täna otseselt ECB rahapoliitika mõju¬sfääris. Euroga seotud valuutakomitee süsteemi eristab rahaliidust vahetuskursi olemasolu. Eesti liitumisel euroalaga kaob ära vahetuskurss, mis annab majandusagentidele kindluse, et devalveerimisriski enam ei ole. Euro kasutusele võtmisel suureneb ka Eesti roll EL majanduspoliitikas. Senised arengud on näidanud, et euro¬tsooni mittekuuluvate riikide mõju EL majandus¬poliitikale on oluliselt väiksem, kui eurotsooni riikidel."

Euro kasutuselevõtt kontorahas, majandusarvestuses ja lepingulistes suhetes toimub kohese järsu üleminekuna, s.t üleminekuperioodi  ei ole. Eurole sujuva ülemineku tagamiseks toimub alates €-päevast  kahenädalane krooni ja euro paralleelkäibe  periood, mil kroon ja euro on sularahas võrdväärsed maksevahendid.

Eesti Pank vahetab tähtajatult kroone eurodeks keskkursiga ja teenustasuta. Vähendamaks survet hinnatõusule, on eelnõus ümardatud maksude kroonisummad eurodesse reeglina allapoole ehk maksumaksjale soodsamas suunas. Eurole üleminekuga seotud kulutused katavad isikud reeglina ise – see põhimõte kehtib nii avaliku- kui erasektori institutsioonide osas.

Rahandusministeeriumi poolt ettevalmistatavas eelnõu seletuskirjas on öeldud, et lepingute osas kehtib lepingute järjepidevuse printsiip. Seega ei ole olemasolevaid lepinguid vaja muuta.

Trahvimäärad on eelnõus ümardatud ülespoole, põhimõttel, et alla 1 000 eurosed trahvimäärad on ümardatud 10 euro täpsusega, alla 10 000 eurosed trahvimäärad 100 euro täpsusega ning üle 10 000 eurosed trahvimäärad on eelnõus avaldatud reeglina   1 000 euro täpsusega.

Autor: Lemmi Kann, Kristi Malmberg

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700