6. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: Igapäevaelu õudused

Woody Allen on saanud valmis neljakümnenda filmiga, sedapuhku taas komöödiaga, looga vanast torisejast, kelle jaoks on elu nuhtlus ja inimesed mõttetute püüdluste poole tüürijad.

Rohkem kui viie dekaadi jooksul kinolinale arvukalt filme toonud vanameister pakub oma uues filmis "Mis iganes" seekord vaatamiseks lugu professionaalsest torisejast Boris Yelnikoffist (Larry David), kelle elu kisub ootamatult kiiva - karjäär veereb allamäge ja abielu puruneb. Enesetapp on see, mis kõigele lõpu teeks. Seda mees, kes elab kõigi võimaluste riigis USAs ja maailma pealinnas New Yorkis, ka proovib.

Paratamatult tuleb tal aga elupäevi edasi veeretada. Seda teeb ta aga lapsi mõnitades, kes tema juures malet õppimas käivad.

Ka sõbrad ei jää endise Columbia ülikooli professori ja isehakanud geeniuse, kes oleks kvantmehhaanikas peaaegu Nobeli preemia võitnud, torinast puutumata, nendele üritab mees meeleheitlikult selgeks teha, et elu ongi tegelikult tühine ja mõttetu, raskusi ja valu täis.

Mõte sellisel teemal film vändata tekkis vanameistril juba 1970ndatel. Tänaseks on lugu värskenduskuuri läbinud, ent oma põhiolemuselt ikka sama - lugu isekast, enesekesksest, ent samas väga haritud inimesest, kes on maailma asjadega vastuollu läinud. Ühel hetkel ta vihkab seda, teisel hoiab oma elunatukesest vägagi kinni, kartes ääretult surma.

Midagi ülepaisutatut film Alleni sõnul pole, pigem igapäevaelu läbi huumori. "Mulle tundub, et see on realistlik vaade elule. Elu ongi üpris kohutav, nagu näha ümberringi toimuvast," on ta lausunud ühes intervjuus.

Ja tegelikult on elu Alleni sõnul elu isegi veel hullem, kui Boris ette kujutab. Vaatajale pakutakse režissööri sõnul isegi leebet vaatamist kõige igapäevaselt brutaalsuse kõrval.

Film räägib aegumatutel teemadel, olgugi, et alates 70ndatest on elu väga palju muutunud, ja seda eelkõige poliitiliselt ja sotsiaalselt, ent eksistentsiaalsed teemad on Alleni sõnul ikka samad, mis toona.

"Alates sellest ajast, mil ma seda kirjutasin, oleme me elanud üle mitu presidenti, millest kõige katastroofilisem oli viimase kaheksa aasta jooksul. Nüüd on käes lõpuks periood, mis on täis lootust," sõnas režissöör ja toonitas, et kõige kogetu kohta leiab viiteid ka filmist.

Autor: Lemmi Kann, Signe Sillasoo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700