20. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: dilemmaderohke äärelinna elu

Et inimsugu on saamahimuline ja ahne, siis kasutatakse seda ka pidevalt ära - film "Laegas" paneb proovile tagasihoidliku ja kena perekonna põhimõtted, elukorralduse ja saatuse.

Režissöör Richard Kelly on võtnud kätte ja andnud uue elu peamiselt fantaasia- ja õuduslugude autorina teatatud Ameerika kirjaniku Richard Burton Mathesoni loole "Button, Button", mille sünniaastaks oli 1970. Ekraanile on see õigupoolest jõudnud aga ka varem, aastal 1986 seriaali "The Twilight Zone" episoodina.

Filmide "Donnie Darko", "Southland Tales" autor Kelly on puhunud õitsele loo, mis esitab küsimusi inimrassi ahnuse, indiviidide väiksuse, elu ja surma ning paratamatuse teemal.

 Lugu viib vaatajad aastasse 1976 ja tõmbab kardinad eest ühe lihtsa perekonna elamisel. Pereema Norma Lewis (Cameron Diaz) teenib leiba erakoolis õpetades, tema abikaasa Arthur (James Marsden) aga NASAs inseneritööd tehes. Nad on täiesti tavaline Ameerika keskklassi abielupaar, kelle peres kasvab väike poeg.

Nende elu kulgeb kenasti seni, kui ukse taha ilmub salapärane mees (Frank Langella) veel salapärasema laekaga. Laekaga, milles olevale nupule vajutades muudaksid nad oma elu totaalselt - saaksid rikkaks, ent samas põhjustaksid hävingut ja kaost teistele.

Dilemma missugune. Otsustamiseks on neile antud ööpäev, mille jooksul tuleb leida vastus moraalsetele küsimustele, miks midagi säärast teha ja mis kasu sellest neile reaalselt ikkagi oleks.

Kasu polegi neile aga mingisugust, sest neist olenemata on õuduste laviin liikvele lükatud, pääsu sellest pole. Ja tegu on millegi palju sügavamaga kui nende kolme õnne ja saatusega.

Põnevast loost suure linateose väntamine on mõlkunud Kelly mõtteis aastaid, alates ajast, mil ta 11aastaselt seda televisioonis esmakordselt nägi.

Aeg on läinud aga edasi ja lugu režissööri käe all õige pisut ka muutunud. Mathesoni paeluv arvutite- ja internetiajastueelne lugu on saanud uue sündmuste toimumise paiga, tõstnud panuseid, rahasumma, mis ahvatluseks perele pakutakse on miljon dollarit ja härra Steward oluliselt ähvardavam kui varem.

Autor: Lemmi Kann, Signe Sillasoo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700