20. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: pimedad ööd toovad filmisaju

Sel aastal ei tule jõulueelne aeg teisiti, ikka koos Pimedate Ööde filmifestivaliga, mis toob taas vaatajate ette tähelepanuväärseid linateoseid meilt ja maailmast.

Kui numbrit 13 peetakse enamasti halva õnne sümboliks, siis tänavune 13. sünnipäev toob Pimedate Ööde filmifestivalile palju uut ja positiivset. Ürituse promootori ja hinge Tiina Loki sõnul on pluss juba see, et sel aastal ei ehitata festivali tarbeks mitte ühtegi ajutist kinosaali, ei Tallinnas ega mujal Eestis. Samuti on saanud täiendust festivali programm.

Toimub filmiturg "Black Market", mille eesmärk on viia omavahel kokku filmiprofessionaalid, et tutvustada neile filme Põhjamaadest, Balti riikidest, Kesk- ja Ida-Euroopast, Venemaalt ja Kesk-Aasiast. Esmakordselt on festivali raames kavas ka kirjandusõiguste turg "Raamat filmiks", kus võetakse ette erinevate riikide kirjandusteosed, mille põhjal võiks kunagi publikut köitvad linateosed valmida.

Ja otse loomulikult ei jää puutumata filmiprogramm. See on saanud ka täiendust.

Sel aastal kavas ka kolmas võistlusprogramm

Festivali kavva on lisandunud kolmas võistlusprogramm, mida pole varem olnud - Euroopa festivalidel ainulaadne Põhja-Ameerika indie-filmide konkurss.

"Neid filme, mis on siis Ameerika Ühendriikidest ja Kanadast, hindab Euroopa filmilevitajatest koosnev žürii. Võidufilm saab auhinnaks leviõigused Euroopa maades, sest need filmid pole põhimõtteliselt veel Euroopas linastunud," rääkis festivali meediajuht Helmut Jänes.

Selleaastase festivali põhiprogrammi avafilmiks on valitud algselt muusikavideote meisterliku tegemisega tuntust kogunud režissöör Marc Webbi "(500) päeva armastust". See on romantiline komöödia noormehest ja neiust ja nende segasest suhtest poolteise aasta vältel segipaisatud järjekorras. See on lugu leitud, kaotatud ja taasleitud armastusest, mida vürtsitavad kentsakad juhtumused ja seigad noorte elust. Osades säravad Joseph Gordon-Levitt ja Zooey Deschandel.

Festivali kavas taas rikkalikult programme

Nagu eelnevatelgi aastatel on kavas kokku ligi 220 linateost, mis on jagatud erinevatesse programmidesse. Ja neid on arvukalt.

Need, kes romantilise komöödia juurde veel head nalja tahavad, leiavad enda jaoks huvipakkuvad linateosed alaprogrammist PÖFFi "Vitamiinilaks". Aasia filmide tulihingelistele austajatele peaks huvitavat leiduma alaprogrammis "Päike tõuseb". Rohkelt äramärgitud ja auhinnatud filmid on koondatud aga alaprogrammi "Panoraam" alla. Ja otse loomulikult pakuvad pärle programmid "EurAsia", "Tridens Balti" ja "Põhja-Ameerika indie".

"Me jätkame koostööd ka Avatud Eesti Fondi ja Human Rights seltskonnaga, kes tahtsid enda programmis PÖFFi filme näidata. Koostöös nendega valisimegi välja kaheksa filmi, mis sobiksid inimõiguste teemadega," sõnas Jänes. Lisaks filmivaatamistele toimub PÖFFi raames aga ka inimõiguste nädal, kus võetakse filmides nähtud teemad pikemalt arutluse alla.

Ja otseloomulikult pakuvad lisaks mainitule huvitaid pärle võistlusprogrammid EurAsia, Tridens Balti ja Põhja-Ameerika indie-filmid.

Autor: Lemmi Kann, Signe Sillasoo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700