27. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: hingekaubitseja vusserdused

Hing teeb inimesest inimese. Mõnikord aga veidriku. Ja seda siis, kui hing välja vahetada või sootuks külmutada lasta. Paul Giamatti igatahes proovib seda.

Filmitegijate seas siiani veel vähetuntud nimi, Sophie Barthes, on saanud valmis muheda komöödiaga "Külmad hinged", mis on leidnud juba äramärkimist Gothami, Sitgesi ja Sundance filmifestivalidel ning noppinud parima näitleja tiitli Karlovy Vary auhindade jagamiselt.

Tegemist on linateosega, mille keskne märksõna on hing, selle lihtlabane paigutamine erinevatesse kehadesse või sealt eemaldamine. Kõik muidugi raske raha eest.

"Külmad hinged" räägib näitleja Paul Giamattist, kelle kehastamise au on tunnustatud näitlejal Paul Giamattil endal. Ta on närviline, ent samas ootusärev näitleja, kellele pakutakse rolli Tšehhovi tragikomöödilises "Onu Vanjas". Tükis, mille keskmes vaevatud vene hinged ja mõtisklused elu ning selle raiskamise teemal. Peagi on ta aga ise üks suur õnnetu hing, kurb ja tühjust täis.

Ühel hetkel leiab ta väljaandest New Yorker veidra kuulutuse ettevõtte kohta, mis kaupleb hingedega. Täpsemalt lubatakse kuulutuses hing inimesest eraldada ja külma panna. See veider eksperiment Giamattil proovimata ei jää. Protseduur on rohkem kui kentsakas ja lisaks on sel ka väga veidrad tagajärjed. Nimelt saab temast peale operatsiooni kõigi aegade kõige õnnelikum Vanja, kuid kõige kohutavam ja andetum näitleja. Kuid see pole veel lõpp. Peagi asub ta aga uue hinge otsingutele. Segadust on igatahes palju.

Idee hingedega mängida tuli režissöör Barthesil ligi kaks aastat tagasi pärast sarnase unenäo nägemist. Sellest kujunes välja juba konkreetne nägemus ja peagi saigi asi teoks - küll mõningate muudatustega.

Algselt unes ühe tegelasena figureerinud Woody Alleni asemel otsustas Sophie Barthes Paul Giamatti kasuks, kuna vanameistri nõusse saamisse ja talle lähedale pääsemisse naisterahvas väga ei uskunud.

"Enda mängimine filmis oligi see, mis mind selle juures kõige rohkem huvitas. Põnev oli selle juures hingetus, osaliselt hingega olla või siis kellegi teise hinge kanda," sõnas Giamatti, kes mitme hingega publiku ette astub.

Autor: Lemmi Kann, Signe Sillasoo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700