27. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: vähem šõud ja rohkem sisu

Nokia Kontserdimajas täna õhtul esietenduv muusikal Evita on draamakesksem nii 2002. aastal Tartus etendunud Evita-versioonist kui ka samanimelisest filmist, milles Madonna Andrew Lloyd Webberi imeilusad Evita-meloodiad kuulsaks laulis.

Rootsi lavastaja Georg Malviuse sõnul, kes Evita lavale toob, on tegemist üsna omanäolise etendusega. "Filmist on meie Evita mõneti erinev, kuna lavaversioon on ikkagi midagi muud kui filmiversioon olla saab. Minu eesmärk oli teha draamamuusikali, mis keskenduks rohkem Evita elukäigule," rääkis Malvius.

 Muusikalisüžee jälgib Evita elukäiku alates 16. eluaastast kuni tema surmani 33 aasta vanuses, ning avab nii peategelase halbu aegu kui ka armastust Argentiina riigi ning meeste vastu. "See on armastuslugu naisest, kes kasutas ära olukordi ja inimesi enda ümber, et saada seda, mida tahtis. Elu muutis teda omajagu ning oma elu lõpul oli ta tõemeeli selline Evita Peron, kes oma riigi hüvanguks suuri asju püüdis korda seada," rääkis Malvius.

Vaiko Eplik, kes kehastab üht peaosatäitjat Ché Guevarat, kinnitas, et Evita lavaversioon on võrdlemisi uudne. "Kõik sõltub taustsüsteemist. Kui eelmise Tartu Evitaga võrrelda, siis on see vähem efekti peal väljas ja rohkem dramaatiline. Purskkaevu ja tulevärki laval ei ole, rohkem on rõhku pandud sisu väljamängimisele," rääkis Eplik.

Muljetavaldava tulemuse nimel on asjaosalised kõvasti vaeva näinud. "Etenduse mastaabist räägivad kasvõi peaosaliste, lavastaja ja dirigendi nimed. Ära on kasutatud igasugused jõud, mida kasutada annab, nagu Vanemuise koor, ballett ja orkester. Ja mis seal salata, vähemate jõududega Solarise laval teatrit teha oleks üsna keeruline," arvas Eplik.

Malvius nimetab Evita trumpideks imeilusat muusikat, tugevat draamat ning suurejoonelisi tantsunumbreid. "See on lugu, mis püüab su kinni ja paneb ennast jälgima," oli Malvius veendunud.

Malvius on Eestis lavastanud juba 20 aastat, mille jooksul on tema käe all lavale jõudnud 16 etendust. Osatäitjad valis ta välja isiklikult. "Usun, et kõik peaosatäitjad on parimad, keda mul oleks õnnestunud Eestist saada. Nad on väga andekad ja head lauljad ning hea on olnud nendega tööd teha," rääkis Malvius.

Evitas mängivad peaosi Maarja-Liis Ilus, Marko Matvere, Vaiko Eplik jt.

Autor: Lemmi Kann, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700