30. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naised, pange oma äri püsti

Ettevõtjaks ei pea sündima, areng ning erinevad kogemused tulevadki katsetuste käigus.

Oma äri alustamine algab ideest. Kui on olemas hea idee, on pool keerulisena tunduvast teest juba käidud.

Kui idee olemas, on vajalik usk iseendasse. Peab olema valmisolek ka riskiks. Alati tasub arutada oma mõtet või ideed võimalikult paljude inimestega, kes oskavad anda nõu või soovitusi. Oma ideest teistele rääkides saavad ka iseenda mõtted selgemaks. Pange oma mõtted kirja. Mida põhjalikum on kokkupandud info, seda parem.

Uurige turgu - selgitage välja võimalike klientide soovid, seisukohad ja mida nemad peavad oluliseks plaanitava toote või teenuse ostmisel. Millised probleemid on parasjagu aktuaalsed selle toote või teenusega seonduvas valdkonnas ja kas teie idee saaks pakkuda lahendusi. Tehke kindlaks konkurentide taust, millised on nende plussid ja miinused? Mida saaksite teie teha paremini? Põhiliseks määrajaks tarbija ostuotsuse tegemisel on hind ja kvaliteet, kuid kaalutakse kindlasti ka teisi kriteeriume.

Pange kirja kõik võimalikud kulutused. Samuti soovitan mängida enda jaoks läbi nii positiivse kui ka negatiivse stsenaariumi juhuks, kui kõik ei lähe plaanitult.

Hea äriidee õnnestumise tagamiseks ei ole esmakohal paks äriplaan, kuid mida rohkem infot on eelnevalt kirja pandud, seda lihtsam pärast on. Kokkuvõtlikult võib soovitada kaardistada võimalikud kliendid, mõelda läbi, kuidas nad saaksid osta just teie poolt pakutavat toodet või teenust ja miks peaksid nad seda just teilt ostma.

Praktilistes alustamisküsimustes võib alati pöörduda ka näiteks EASi poole. Suurimaks takistuseks on hirm läbikukkumise ees ja ebakindlus. Probleemiks on kindlasti ka, et palk ei laeku kindlal kuupäeval. Takistuseks võib olla ka pere.

Kindlasti tuleb meeles pidada, et igale probleemile on lahendus ja lahendamatuid probleeme ei ole. Kui on huvitav idee ja usk iseendasse, tasub kindlasti proovida, sest kaotada on vaid veidi aega ja ehk ka pisut ressurssi, kuid võita see-eest palju.

Oma äri plussid:

-võimalus ise oma aega planeerida;

-sõltumatus;

-võimalus teenida rohkem, sissetuleku suurus sõltub enda pingutustest;

-annab enesekindluse ja rahulolu tunde;

-eneseteostus.

Oma äri miinused:

-alguses tuleb panustada väga palju aega ja tuleb kindlasti arvestada sellega, et nädalavahetused, õhtud ja puhkus mööduvad suure tõenäosusega töö tähe all;

-alguses on nii, et kui ise ei tee, siis ei tee keegi;

-vigade eest tuleb maksta oma taskust.

Autor: Lemmi Kann, Olesja Roos

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700