4. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP restoranitest: elustiilikeskuse kasin toidujaam

Esimest korda Solarise keskust täies hiilguses nähes ehmusin kangeks - Tallinna uusima, trendikaimaks elustiilikeskuseks nimetatud ehitise sisekujundus on tehtud tare-tarekese stiilis! No mida veel!?

Õnneks pole kogu Solaris selline, nagu on see Lido, mis aknast paistab.

Mõned aastad tagasi oli Riiga sattunud eestlase pühaks kohuseks lätlaste Lidos ära käia. Nüüd on õnn meie õuele tulnud, avamispäeval seisid sajad inimesed pikimas järjekorras, mida pärast nõukogude defitsiidiaja lõppu Eestis näha on olnud. Lapsed, vanurid, emad lastega, terved perekonnad - lõpuks ometi, nüüd on ta tulnud!

Populaarseks ei saada niisama, Lido on teinud menukaks odav ja suhteliselt hea toit ning mõnus teenindus. Toidud on lihtsad: liha on liha ja kartul on kartul, Lido on toidujaam, mitte restoran. Valik on suur, tavalise iseteenindussöökla loogika siin ei toimi, et võtad kandiku ja hakkad lükkama. Esimesel korral oleks arukas kõigepealt letid läbi käia.

Riia Lidodes on rahvuslike sugemetega kitš enam-vähem ümbritsevaga kokku sobitatud. Vankrid, katlad, aiapäkapikud, plastmassist sibulad, veskid, kanatopised - natuke hämaramas ruumis pole neil ju viga midagi. Tallinna Lidos on träni natuke vähem, aga kõik heledas valguses. Päkapikušokk on tugev, kuid tasemel toit ja sõbralikud teenindajad leevendasid seda mõnevõrra.

Esimesel korral keskendusin kalale, kalavalik on suur: oli kolme sorti kalakotlette, kahel moel üleküpsetatud turska, tarretises kala ja mida kõike veel.

Valisin ühe haugikotleti ja porgandikreemiga üleküpsetatud tursafilee, tõstsin kopakese tillikastet lisaks ja järgmisest letist küsisin kartuliputru.

Viimast jagatakse kulbiga - ühikuks on 300 grammi ja poole portsjoni võimalus puudub. Kõige mõnusam oli tursk, haugikotletil oli idee parem kui teostus.

Lihaletil ootasid järge põhiliselt juustuga üleküpsetatud lõigud (nii ei kuiva liha ära), kotletid ja kapsarullid, nende kõrval grill-lihad. Kõige odavam oli kodune kotlet, ainult 16 krooni, kallimad lihatükid maksid üle 50 krooni.

Toidujaam Lido on tõenäoselt kõige demokraatlikum toidukoht Eestis, seal on vabadus valida 20 ja 220 kroonise lõuna vahel.

Taldrikutäis friikartuleid, lillkapsavorm, köögiviljahautis on menüü odavamas servas, kalleimaks roaks on grillitud tuunikala, mida tellitakse baarist.

Enne sööki pese käed, õpetavad emad lapsi ja kodudes vist seda ka tehakse. Nüüd õpetavad seda veel ka meditsiinitöötajad - ikkagi seagripi hooaeg. Korraga kuni 300 külastajat mahutavas Lidos tualettruumi ei ole, lähim asub kaks korrust allpool ja selle uksel oli silt "Avarii".

Lätis kuulub Lido ketti kaheksa söögikohta. Omanikel olevat plaan laieneda: Moskva on peaaegu vallutatud, just allkirjastati kokkulepe Lido söögikohtade rajamiseks Moskvasse, ees ootab terve Euroopa. Nii et meie Solarises asuv söögikoht on vaid väike samm lätlaste Lido-ekspordis.

Autor: Lemmi Kann, Heidi Vihma

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700