4. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: tehnoloogiline paranoia

Vaal galeriis saab näha Eesti Meediakunstnike Ühingu MARTU näitust "Minu kallis paranoia", mis demonstreerib kaasaegse maailma õudu.

Video, heli ja interaktiivsete installatsioonide näol esitavad kunstnikud meie 21. sajandi hirme, luulusid ja paranoiat toitvaid stereotüüpe.

Meediakunst, mis laias mõttes hõlmab enda alla kõiki uuemaid tehnoloogilisi vahendeid, pulbitseb Eestis veel eesriide taga. Paraku tuleb tunnistada, et ka mujal maailmas on uus meedia vaatamata juba mitmekümneaastasele ajaloole endiselt subkultuurne nähtus, kui video välja arvata.

Võtmesõnaks interaktiivsus

21. sajandi vidinad nagu ID-kaart on põhjustanud omajagu paranoiat ja hirme. ID-kaardi kasutusala aina suureneb ja kunstnikud Merle ja Erki Kannus on välja mõelnud veel ühe viisi, kuidas ID-kaarti kasulikult tööle panna - "ID horoskoop". ID-kaardi sisestamisel kaardilugejasse ilmub ekraanile juhuslikult genereeritud sõnadest kaardiomaniku päevaprognoos.

Eesti-Kanada kunstnike töö "Kümbleja" kutsub samuti aktiivselt osalema. Vaataja näeb virtuaalset naist vannis lebamas. Laua peale asetatud pesukindaga naisekuju hõõrudes hakkab too liigutama. Kunstnikud tegelevad siin intiimse ja avalikkuse vahelise piiriga, mis tänapäeval on muutunud õhkõrnaks.

Mare Tralla videos "Ilus laps" hüppab kunstnik non-stop hüppenööriga ja retsiteerib kunagi oma vanaema suust kuuldud sõnu enda kohta: "Paks laps, ilus laps, kui ei ole tütarlaps." Tralla isiklik mõõde kannab siin laiemat tähendust, õigemini painet, milles elavad suurem osa läänemaailma naisi. Ükskõik, kas oma kehaga pideval sõjajalal olemist süvendab ümbritsev keskkond või lausa oma perekond.

Naiste paranoiad

Piret Räni "Naise süü" illustreerib kahel plakatiformaadil justkui ütlust, et naine on süüdi kõigis maailma hädades. Alustades sellest, et naine on süüdi, kui ta on tark, ja naine on süüdi, kui ta on loll. Taoliste juba klišeeks muutunud paradokside väljatoomine viitab, et tegelikult on ühiskonnal ikka veel pikk tee käia võrdõiguslikkuseni rohujuure tasandil.

Alexandra Davidi video "Tänane tunne" jutustab vaimukaid lühilugusid endistest poiss-sõpradest. Dagmar Kase "...olla on uhke ja hää" näitab maatriksi vormis videot intervjuudest lastega, kes vastavad eestlaseks olemise küsimustele.

Autor: Lemmi Kann, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700