ÄP restoranitest: viina ja sibulat!

Tallinna vanalinnas Rataskaevu tänaval, samas kohas, kus kunagi tegutses eksklusiivne Jaapani Sushi House, siis natuke vähem eksklusiivne segastiilis House, on nüüd Vene restoran, viinarestoran või täpsemalt viina-sibularestoran.

Viin ravib kõik haavad, kinnitas kelner, kui küsisin, kuidas uuel restoranil halbadel aegadel läinud on. Viinarestorani nimi on Ryumka, eesti keelde ümberpandult Napsuklaas. Ja viinarestoran selle pärast, et tavapäraste salatite, suppide ja praadide asemel on siin menüüs ainult sakummid või sakuskad: külmad, soojad, kerged, rammusad, vedelad ja magusad sakuskad.

Lähemal uurimise küll selgub, et vedelad sakuskad on supid, lahjad sakuskad salatid, rammusad sakuskad praed ja magusad sakuskad magustoidud, nii et Ryumkas saab ka korralikult süüa ja jooma tegelikult ei sunnita. Või peaaegu ei sunnita - pärast kerget "aptsihhi" kiirustas kelner viinapudeliga kohale ja valas aevastajale korraliku klaasitäie viina, et tervis tagasi tuleks.

Lopsakas viinanimekiri äratas aukartust - ikkagi 27 nimetust. Klaasikaupa veine oli tunduvalt vähem - üks valge, üks roosa ja üks punane, sealjuures mitte just kõige parem valik, kui leebelt väljenduda. Kui jookide aboluutne liider on restoranis Viin, siis roogade üle valitseb Tema Kõrgeausus Sibul.

Sibulat jagati koos tuunikala, pasteedi ja karbonaadiga, toorelt ja marineeritult, hakitult ja viilutatult, valget ja rohelist. Kalamarjaga pliinidel oli sibulat rohkem kui kalamarja, õrn tuunikalahõrgutis oli garneeritud mitte ainult suurte valgete sibularõngaste, vaid ka pikkade lopsakate roheliste sibulavartega.

Pärast läksime kinno, kasutan juhust ja palun siinkohal vabandust kõikidelt, kes meie lähedal istusid ja meie toiduvaliku tõttu pidid kannatama. Tegelikult ma tean, et sibul ja kino samasse päeva ei mahu.

Roogade nimistu oli pikk ja mitmekesine, aga lisandid olid enam-vähem ühed ja samad, nii külmadel kui ka soojadel sakuskadel (lisaks sibulale) punane kapsas, marineeritud küüslauk, hapukurk. Mitte et neil midagi viga oleks olnud, vastupidi, punane kapsas oli isegi väga hea, ainult mitu korda järjest ühte ja sama süüa on tüütu - alguses tuunikalaga, siis sedasama veel koos karbonaadiga. Karbonaadi Irkutsk lisandiks olid lisaks kapsale ja küüslaugule ka koorega kartulisektorid, tõenäoselt olnud enne seda pakis ja külmutatud, mida kokk oli rikastanud kartulimaitseainega - milline üllatus!

Kui keskaegne hoone 2003. aastal restoranina avati, äratas selle sisekujundus tähelepanu. Ikkagi väärikalt eksponeeritud 14. sajand, lisaks modernne klaas ja klaaspõrandaga tualettruum.

Nüüd on disaini täiendatud barankavanikute, sünteetiliste pitslinikute, garmoška, balalaika ja NSVLi taimekasvatuse kaardiga. Tõesti-tõesti, oleme ikka olnud ida ja lääne kohtumiskoht ja selles pole midagi imelikku, et kuue aasta jooksul on kunagises kaupmehemajas üksteise järel kaubeldud nii Jaapani, Euro-Aasia kui ka Vene roogadega.

Vene külalislahkus on üldteada, aga Ryumka kelner polnud mitte ainult osav ja kiire, vaid ka vaimukas - seda peaaegu et polegi ette tulnud.

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine