Viis asja, mida enne aastalõppu ära teha

Hea tuttav kirjutas Facebookis: „Mis asi see aasta lõppudega on? Igal aastal sama jama. Justkui elu saaks otsa - kõik asjad tuleb kõikidel veel korda ajada kindlasti enne 31.detsembrit.“ Mida siis võiks enne aasta lõppu päriselt teha?

Olen täheldanud, et inimestele meeldib asju saada numbrite ja tähtedega tähistatud lõplike tõdede kaupa. Niisiis: "5P teekond ehk  5 asja, mida sa Pead enne aastavahetust tegema".

Pidurda. Lõpeta jooksmine. Nüüd. Praegu. Kujuta ette, et oled näiteks külmavangis kodus, sinu telefoni aku on tühi, laadija kadunud ning arvuti ja internet lõpetasid omavahel suhtlemise. Ja oled nii olnud juba kolm päeva. Mis siis juhtuks?

Esimene päev oled tõenäoliselt kole närvis, katsetad iga pooltund, kas internet on tagasi, kas äkki on telefoniakus veel paar elektroni uitamas. Teisel päeval üritad hommikul ja keskpäeval sama. Ent loobud kiiresti. Kolmandal päeval enam ei ürita. Neljandal päeval leiad laadija, saabub internet, tormad maailmaga kontakteeruma ja … avastad, et õieti midagi pole oluliselt muutunud. Lihtsalt oled lärmist mõni aeg kõrval olnud.

Võtmeküsimus pole see, kuidas ilma suhtlemata hakkama saada, vaid see, kuidas sellest lärmist eemale saada. Pidurda. 

Puhasta. Oma pea, mälu. Igatsorti jamast, mis sinna on kogunenud: meenutused ebaõnnestumistest, sellest, mida tahtnuks saada ja mida ei õnnestunud saavutada, sellest, et keegi ütles sulle halvasti või et mõni ei kohelnud sind hästi. See on minevik, seda ei saa enam muuta.
Tead ju lugu zen-õpetlasest ja tassist teest? Õpetlane valas külalisele, kes tuli uusi teadmisi otsima, teed, kuni see üle tassi ääre hakkas solisema. Jahmunud külalisele ütles õpetlane midagi seesugust: ma ei saa sulle õpetada midagi uut enne, kui oled vana sealt välja visanud. Puhasta.

Paita. Tee pai, kiida inimesi. Ütle neile aitäh. Kiitus on ainus, mis viib edasi. Kui laps õpib jalgrattaga sõitma, siis pole tal kasu sellest, kui keegi räägib, kuidas see teoreetiliselt käib. Alguses ta kukub (ja väga tõenäoliselt kukub), siis on tal vaja enesekindlust, tuge ja jõudu jätkata. Kiitus on tugi ja annab jõudu. Ja kummalisel kombel annab jõudu nii sellele, keda kiidetakse kui ka sellele, kes kiidab. Tehes teisele pai, teed sa tegelikult endale pai. Paita.

Pidutse. Astu rutiinist välja. Tunne ennast hästi sõprade seltsis, keda pole ammu näinud. Kreeka filosoof Epikuros ütles: kõikidest andidest, mille põhjal võime loota õnnelikku elu, on sõprus kauneim. Sest meid aitab eelkõige teadmine, et nad on valmis aitama. Ja kui oled juba sõprade, omade seas … lase minna, pidutse.
Puhka. Lõdvestu. Inimene vajab vaheldust. Keskendu millelegi, mida igapäeva rutiinis ei tee: koo salli, vooli kruus, loe (lõpuks!) üks hea raamat lõpuni, kokka, mine jooga trenni, metsa jalutama. Mida iganes.

Võti ja tee stressi juurest rahu juurde pole mitte üha täiuslikum ajajuhtimine, vaid oskuslik energia juhtimine (ajajuhtimine on osa sellest). Siinkohal väga hea raamatu soovitus: Täiusliku pühendumise jõud) .

Millised P-sid võiks siia veel lisada?

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Järveveere puhkekeskus ootab külastajaid nii suvel kui talvel

Maalilisel Võrtsjärve kaldal Valma külas asuv Järveveere puhkekeskus on suurepärane paik suveürituste, seminaride, pulmade ja talvepäevade korraldamiseks.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima is looking for a MANAGING BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

13. märts 2018

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine