Autor: Lemmi Kann • 7. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seagripi vaktsiini saavad kõik tasuta

Valitsus otsustas täna võimaldada kõigil Eesti elanikel saada seagripi vaktsiin tasuta, seni vaktsineeriti ilma rahata vaid riskirühma kuulujaid.

Meedias on viimastel päevadel korduvalt kirjutatud, et perearstid on riskirühmade puhul hädas inimeste leidmisega, kes sooviksid end seagripi vastu vaktsineerida. Paljud peavad gripipaanikat ülepaisutatuks.

Äsjalõppenud istungil kuulas valitsus ära sotsiaalminister Hanno Pevkuri info seagripiks kutsutava pandeemilise gripi A/H1N1 vastu vaktsineerimise korraldusest ja rahastamisest.

Arutelu tulemusel otsustati laiendada tasuta vaktsineeritavate sihtrühmi. Tasuta vaktsiini ja vaktsineerimise õigus on kõikidel senistel riskirühma kuulujatel, kuni 18 aastastel (k.a.) ja pensionäridel (sh töövõimetuspensionäridel), teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Vaktsiin tagatakse tasuta ka kõigile teistele soovijatele, kuid perearstidel või teistel vaktsineerimise korraldajatel on õigus võtta patsiendilt vaktsineerimise tasu 67 krooni.

Veel üleeile ütles Pevkur intervjuus Vikerraadiole, et inimene, kes riskirühma ei kuulu, ei pea vaktsineerimise eest maksma.

Gripi järgmist levikulainet prognoositakse Eestis jaanuari lõppu ning veebruari kuusse. Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse andmeil esineb kuni 30% pandeemilise gripi A/H1N1 rasketest haigusvormidest ja surmajuhtumitest inimestel, kes ei kuulu tavapäraselt gripi tüsistuste riskirühma.

Eestisse on tänaseks jõudnud 150 000 doosi seagripi vaktsiini. Samas oli aasta lõpu seisuga end vaktsineerida lasknud 5000 riskirühma kuuluvat inimest.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700