8. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: Waltari naerutav suhtekomöödia

Vana Baskini Teatris esietendub Soome kirjandusklassiku Mika Waltari näidend "Hilinenud pulmaöö", mille toob lavale Kuopio teatri peanäitejuht Lasse Lindeman, kes on siinmail etendanud ka menutüki "Viimane sigar".

Vana Baskini Teatri kunstiline juht Eino Baskin leiab etenduse kirjeldamiseks vaid häid sõnu: "Näidend on haarav. See on päris naljakas lugu, mille sisesed topeltmängud tekitavad pinget ja põnevust. Komöödiana on see kindlasti vaimukas. Seda võib nimetada farsiks, aga kindlasti ei ole see jant," arvas Baskin.

Näidendi stoori on lihtne. Peategelasteks on üks noorpaar, kes kavatseb abielluda. Lisaks sekkuvad tegevusse pruudi ema ning peigmehe Ameerikast tulnud onu, kes on nõus oma pärandust jagama vaid tingimusel, et mingeid pulmi ei toimu. Algab näitemäng, kus peigmees peab veenma nii pruuti, et tal on temaga siiski tõsised kavatsused, kui ka onu - just vastupidises.

Lõbus suhete sasipundar

"Päris lõppu ei tahaks ette ära öelda, kuid seda võib küll öelda, et paarid vahetuvad ning nalja saab palju," ütles Baskin. Baskini sõnul tuli otsus just see näidend teatri mängukavasse võtta kiirelt. "Muidugi on üks põhjus, miks me pakkumise vastu võtsime, masuaeg, kuna kõik teatrid vaatavad praegu väikese koosseisuga etenduste poole. Selles etenduses on neli tegelast, nii et see on just paras," mõtiskles Baskin.

 Olulisem argument oli Baskini sõnul aga järeleproovitud kvaliteet, mida Soome külalislavastajalt Lasse Lindemanilt oodata võis. "Tegemist on väga tuntud Soome lavastajaga, kelle käe all valmis paar aastat tagasi väga menukas tükk "Viimane sigar", mis on osutunud publiku hulgas nii populaarseks, et Vana Baskini Teater sõidab sellega tänavu jaanuaris kuuks ajaks Austraaliasse ringreisile. Otsustasime Lassega koostööd teha pikemalt ning etenduse, mida me praegu lavastame, pakkus tema välja," selgitas Baskin.

Lindemani nimetab Baskin suurte kogemustega lavastajaks, kes on läbi ja lõhki professionaal. "Ta on väga täpne ning algusest peale väga konkreetse nägemusega sellest, mida ta teeb. Selliseid lavastajaid pole palju ning tema tööd ja maitset tasub usaldada."

Waltari tükk jõuab lavale

Omaette kvaliteedimärk on näidendi autori nimi. Mika Waltari on Soome kirjandusklassik, keda Eesti analooge kõrvutades võiks Baskini hinnangul võrrelda Eduard Vildega.

Waltari on kirjutanud väga kandvaid ja tugevaid romaane, teiste hulgas maailmakuulsuse saavutanud "Sinuhe", kuid ka näitekirjandust. "Hilinenud pulmaöö" on üks näide just nende viimaste hulgast.

Autor: Lemmi Kann, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700