22. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Raamat, mis võib päästa maailma

Postapokalüptiline ajajärk on kätte jõudnud, jõudude vahekorrad paigast nihkunud ja suur sõda kõik laastanud, tõeline väärtus peitub veel ainult sõdalase Eli käes olevas raamatus, mis võib päästa inimkonna.

on taas kahasse filmi teinud. Sedapuhku postapokalüptilise põnevusfilmi, kus võitlevad tüüpiliselt heade ja halbade leer.

Gängide ainuvõim

Film viib vaatajad aega, mil viimasest suurest sõjast on möödunud 30 aastat. Sõjaaegsed õudused pole aga lõppenud. Linnad on tühjad ja hävinud, teed purunenud ja ühiskondlikud normid ammu kehtetuks muutunud. Võimu on haaranud enda kätte gängid, kes mõistavad omakohut täpselt nii, kuidas parajasti sobilik tundub.

 Keset seda kaost, üksindust, kõledust ja koledust rändab ringi üksik sõdalane Eli (Denzel Washington), kes kannab kaasas raamatut, milles võib peituda kogu inimkonna pääsemise võti. Ja otse loomulikult on seetõttu sellest pühast raamatust huvitunud mitmed. Kohe nii huvitatud, et on nõus selle nimel minema üle laipade. Nii ka Eli. Ta tapab kõhklematult, et seda raamatut kaitsta.

Pühad raamatud

Lisaks vägivallale, jõhkrusele ja erinevate leeride vahelisele võitlusele on filmi stsenarist Gary Whitta pikkinud loosse ka religioosseid elemente, mistõttu on paljud tituleerinud seda koguni kristliku alatooniga filmiks.

Vennad ise asja nii ei näe. Ühes varasemas intervjuus on nad tunnistasid, et pigem oli nende eesmärgiks tõmmata tähelepanu pühadele raamatutele, olgu siis koraan või piibel.

"Kui filmi vaatama minnes sealt üksnes kristlikke nüansse otsida, siis neid sealt ka leiab. Aga kui inimene on avatud mõtlemisega ja näeb asju laiemalt, siis pärast esmakordset vaatamist või ehk ka teist, sest filmis leiab väga palju detaile, mis on väärt avastamist, ma ei usu, et suurem osa inimesi nii tunneks," arvas Allen Hughes.

Vendade sõnul, kes on suurt inspiratsiooni ammutanud Francis Coppola, Martin Scorsese ja mitmete teiste linateostest, on nende filmi keskseks sõnumiks ei midagi väga originaalset - inimeste teod ja nende tegude tagajärjed.

"Inimesed, kui neil on liiga palju vaba aega, kui neil on liiga palju raha ja nad on võib-olla ka üleliia religioossed, võivad toime panna üpris hulle ja haigeid asju. Nii on see praegu ja ka tulevikus," selgitas Albert Hughes ja toonitas, et kõigele sellele hullusele filmis ka tähelepanu tõmmatakse.

Autor: Lemmi Kann, Signe Sillasoo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700