22. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Talvine energia- ja vitamiinisüst Estoniast

Sergei Prokofjevi ooperiversioon menutükist "Armastus kolme apelsini vastu" tõotab tulla sama meelelahutuslik ja nauditav publikumagnet, nagu oli omal ajal Ugala teatris etendunud samanimeline lavastus.

Täpsuse huvides olgu öeldud, et kuigi kahe etenduse süžee toetub ainesele, mis on ammutatud Carlo Gozzi 1761. aastal kirjutatud näidendist, ei ole sugugi tegemist sama teatritükiga.

Ooper "Armastus kolme apelsini vastu" on Sergei Prokofjevi 1921. aastal maailmaesietenduseni jõudnud muusikalooming ning selle süžee kantakse ette ooperiteatri vahenditega. Eestis esietendub Prokofjevi ooperitest kõige esitatum ja paljude ooperistuudiote püsirepertuaari kuuluv apelsinilugu esimest korda.

Mitmetasandiline meelelahutus

Jassi Zahharovi sõnul, kes ooperis kaasa teeb, on "Armastus kolme apelsini vastu" mitmetasandiline lugu, mis võiks nauditav olla väga laiale vaatajaskonnale.

"See on koguperemuinasjutt nii lastele kui ka täiskasvanutele, aga eri tahkude alt hoomatav. Lapsed näevad värvikaid karaktereid, liikumist, tantsu, ilusaid kostüüme. Täiskasvanute jaoks on sama loo sees teine allhoovus, mida nemad sellest muinasjutust välja loevad. Sest kõik, mis seal on, on tegelikult elust enesest ja täiskasvanud selle jaoks ongi täiskasvanud, et nad suudavad paralleele tõmmata ja saavad sellest oma laengu," rääkis Zahharov.

 Ooperietendus kasutab elamuse loomiseks mitmesuguseid vahendeid. Tehnilises mõttes on tegemist tänapäevase lavastusega, milles on palju action'it ning liikumisnumbreid ning kus laval on videoprojektorid.

Zahharovi sõnul on etendus tasemel ka muusikalises mõttes. "Seal on kõike väga palju. Esitajana võin öelda, et see etendus on nõudlik häälele, nagu Prokofjevi teosed ikka on, ja on keeruline ka dramaturgiliselt," teatas Zahharov.

Päikest ja energiat põhjamaa inimesele

"Kolme apelsini" sõnum on väga positiivne ning nalja ja naeru jätkub seal küllaga. Kui meenutada Mokva Helikon-Opera lavastaja Dmitri Bertmani eelmise tööna "Estonias" lavale tulnud nüüdisooperit "Wallenberg", siis erinevalt selle etenduse tõsistest meeleoludest on "Armastus kolme apelsini vastu" kontrastina lausa positiivsete meeleolude tipp.

"Tahaksin teha etenduse, mis oleks nagu vitamiin, tuua Põhja-Euroopa külma kliimasse päikest, energiat, fantaasiat," on olnud lavastaja Dmitri Bertmani põhimõte lavastuse loomisel.

Etenduse süžee keskmeks on paroodia muinasjutust "Armastus kolme apelsini vastu", mille toimumiseks on loodud sürreaalne taustsüsteem koos koomiliste muinasjututegelaste ja müstikutega.

Ooperi otseülekanne televisioonis

Vastavalt needusele armub prints kõrvuni kolme apelsini, mida ta laiast maailmast otsima läheb ning need katsumuste kiuste ka kätte saab. Apelsinide avamisel ilmuvad nende seest kaunid tütarlapsed, kes vajavad ellujäämiseks vett. Ooper "Armastus kolme apelsini vastu", mille pikkuseks on planeeritud kaks ja pool tundi, esietendub 28. jaanuaril ebatavaliselt hilisel kellaajal - algusega kell 20.00. Põhjus on lihtsamast lihtsam: esimest korda Eesti teleajaloos näidatakse ooperi esietenduse ülekannet live's kahel kanalil ETV 1 ja ETV 2 ning just see on sobiv aeg eetriruum põneva teatrilooga täita.

Esimesel kanalil saab jälgida otsepildis ooperi lavategevuse ülekannet ja ETV 2 näitab kõike, mis toimub lava taga enne etendust, selle ajal ja pärast.

Lisaks ligi kolmekümnele nimirollitäitjale teeb etenduses kaasa Rahvusooper Estonia koor ja orkester. Ooperi muusikaline juht on Arvo Volmer, dirigendid Mihhail Gerts ja Risto Joost.

Autor: Lemmi Kann, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700