22. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Tudengite tragöödia Von Krahli teatris

VonKrahli kursus ehk TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia lavakunstide osakonna teatrikunsti 8. lend, kelle õppe- ja praktikabaasiks on Von Krahli teater, etendab oma esimese suurema lavatööna Shakespeare'i "Kuningas Leari".

Näitlejad toovad noorusliku värskuse

Lavastaja Peeter Jalakas rõhutab, et tegemist on tudengitega, kel publikukogemus puudub, "ent sellest süüta olekust saavad vähemalt osad neist nüüd lahti".

 Ja lisab: "Ma olen nende üle päris uhke. Oleme neid Von Krahli Teatri ja Viljandi Kultuuriakadeemiaga kahasse paar aastat õpetanud ja mul on tunne, et neis särtsu on. Muidugi ei maksa neilt oodata elukogemusel põhinevat näitlemisoskust, aga nooruslikku värskust pakuvad nad kindlasti," kiitis lavastaja noori näitlejaid.

Esimene tõsine proovikivi näitlejatele

Nimiosatäitjana astub "Kuningas Learis" üles lavakunsti õppejõud Peeter Raudsepp, kes on olnud koos Jalakasega nimetatud kursuse üks juhendajaid. "Võrreldes rollitegelase vanusega on ka Raudsepp noor mees, aga ta on heas vormis ja usun, et see on põnev valik," arvas Jalakas.

Põhjuseid, miks ta lavaletoomiseks just "Kuningas Leari" valis, oli Jalaka sõnul mitu. "Esiteks oli plaanis võtta mõni klassikaline n-ö sabaga lugu, mis oleks näitlejatele paras proovikivi, teiseks seostub selle näidendi sisu väga hästi praeguste oludega. See räägib ühe perioodi lõpust inimkonna ajaloos ja mulle tundub, et just praegu mõjub see väga aktuaalsena," selgitas Jalakas.

Äng ja tõsidus Von Krahli lavalaudadel

Lavastaja sõnul kantakse näidend ette suhteliselt klassikalisel kujul. "See on väga autoritruu. Praktiliselt nii, nagu see raamatus on, me ta ka ette kanname. Teksti oleme küll natukene kärpinud, aga üsna vähe," rääkis lavastaja, kes loodab, et kogu äng ja tõsidus, mille näidendi autor sellesse kord sisse kirjutas, tuleb Von Krahli laval uuesti esile.

"See on iseasi, kuivõrd paljud klassikalistest tragöödiatest tänapäeval üldse tõsiseltvõetavad on - märgisüsteem on vahepeal niipalju muutunud - kuid me püüame, et see algne impulss seal säiliks, aga noh - eks nalja saab ka," teatas Jalakas.

Lavastaja sõnul on esimene sihtgrupp, kellele etendus on suunatud, publik, kes Von Krahli Teatris ikka käib. "Suure tõenäosusega pettuda ei tule," arvas Jalakas.

Autor: Lemmi Kann, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700