29. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Unenäoline Küti maailm

Draakoni galeriis on avatud Mati Küti unenäoline näitus "Unekaldad", mis toob vaataja ette nägemusi müstilisest unemaailmast endast, nii nagu see eksisteerida võiks.

Eelkõige animafilmide režissöörina tuntud Mati Kütt on paralleelselt kogu aeg tegelenud ka maalikunstiga. Need kaks ala ei olegi animaatorina alustanud Küti puhul üksteisest väga kaugele jäänud: tema filmide ja maalide visuaalne keel on vägagi sarnane.

Näitus "Unekaldad" tuletab meelde Mati Küti animafilmi "Une instituut" (2006), kus Une-Mati liivateri külvamas käis. Draakoni galerii näitus näib nii mõneski mõttes filmi maaliline järg.

 Uni on tänapäevani maagiline nähtus, mida ei suudeta lõpuni ära seletada. Siiski näib enim levinud arvamus, et unenäod tulenevad alateadvuse tegevusest, mis inimese teadvuse suikudes usinalt tööle hakkab. Kuid erinevalt teadvusest, mis meie maailmataju pidevalt korrastab ja korrigeerib, on alateadvusel täiesti vabad käed käia ümber meie vaimupiltidega.

Draakoni galeriis ei ole ülespandud pildid kunstniku unenägudest, vaid nägemus müstilisest unemaailmast endast. Mati Küti eesmärk näib olevat luua esmalt maali müstiline atmosfäär ja alles siis fantaasiamaailma detailidega täitmine. Jõulised sümbolid omandavad somnambuulsete maastike taustal uusi dimensioone.

"Uneriik" (2009) kujutab pehmest ja vahusest pinnasest sirguvaid seenekübaraid, mis mõjuvad vaatamata hallikas-valgetele toonidele psühhedeelselt. "Unevabrikus" (2009) toodab ohtralt uinutavat pilveauru piip, mille kurvilised jooned sulanduvad unepilvede väänlemisega.

Huvitav on märkida, et Mati Küti unemaailm hõljub alati kas õhus või vees, kuid mitte kunagi maa peal. Õhk ja vesi on need sfäärid, mis kuuluvad kujutlusvõime valda, ning maa on mõistuse hallata. "Tardunud sambad" (2009) kujutab näiteks veealust metsa koos puude ümber ujuvate kalade ning läbi puulatvade tungiva heleda päikesevihuga.

Unemaailmas ei ole kõik alati romantiline ja rahulik. Seal luuravad painajad, kes haaravad kinni igast hetkest end ilmutada. "Kinni kasvanud viirastus" (2010) on kuldraamis tõrva alla kangestunud luupainaja, kelle viimsed agoonilised liigutused on igaveseks tarretatud.

"Restart" (2008) seevastu on pealkiri tööle, mille sünonüümiks võiks olla taassünd. Maal kujutab tühja haiglavoodit ning akna taga ootavat lindu. Lindu kasutatakse tihti hinge sümbolina, lind on see, kellega hing ära lendab. Surm paistab näitusekontekstis viitavat igavesele rännakule unemaal.

Autor: Lemmi Kann, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700