Autor: Lemmi Kann • 4. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis on sülearvuti valikul oluline?

Paljud meist kasutavad töö tegemiseks sülearvutit. Kuidas ja mille järgi seda valida? Uurisime, kuidas eelistused tekivad ja mida peetakse sülearvuti valikul oluliseks.

Olle Horm, ASi Maag Lihatööstus juhatuse esimees

See, et arvuti töötaks vigadeta ja kiirus oleks hea, eeldan ma arvuti puhul iseenesest. Lisaks sellele hindan arvuti puhul eelkõige kasutamismugavust. Väikese klaviatuuri ja ekraaniga arvuteid ma ei kasuta, ebamugavuse pärast. Järgmine valik tuleneb sülearvuti ekraani suurusest ja kaalu suhtest, väike ekraan ja klaviatuur on ebamugavad, aga kuna kannan arvutit kõikjal kaasas, ei tohiks see samas liiga raske olla.

Suuremates firmades, kus ma töötanud olen, on kasutatava arvuti mark paika pandud, mille hulgast saab siis sobiliku mudeli valida. Praegu on minu kasutuses Dell, mille vahetasin vana vastu välja mõned nädalad tagasi, kuna vana arvuti oli oma aja ära elanud. Olen rahul, meeldib ka peal olev Windows 7, mis on lihtne ja loogiline.

Arvan, et tulevikus muutubki sülearvuti juures kõige olulisemaks selle mobiilsus ja kasutamismugavus: kasutaja jaoks on oluline, et arvutit saaks kasutada igal pool, et võrgud oleksid alati olemas, et operatsioonisüsteem saaks ise uuenduste laadimisega hakkama jne.     

  

Triin Messimas, SEB eraisikulaenude äriarendusjuht

Varem kasutasin tööl lauaarvutit, viimase poole aasta jooksul on tööl olnud minu kasutuses sülearvuti. Sülearvuti on muidugi parem variant, sellega on võimalik igale poole koosolekule minna.

Aga üldiselt ma olen arvuti osas üsna võhik. Ja ma pole seda tüüpi inimene, kes kannaks sülearvutit igapäevaselt kaasas. Kuna tööpäevad on väga pikad, alustan juba  poole kaheksa ajal ja tihti jõuan koju alles kell üheksa-kümme õhtul, siis koju ma arvutit kaasa põhimõtteliselt ei võta. Muidugi, kui on vaja midagi teha, teen selle ära, aga see on minu jaoks on see erandlik.

Kodus on meil küll kaks arvutit olemas, aga ma ei kasuta neid, ka mitte nädalavahetustel. Kui on vaja internetist midagi töö jaoks otsida, teen seda tööl, niisama ma internetis ei ole ega seal ei suhtle.

Ma ei tunne vajadust, et arvuti oleks kogu aeg igal pool, näiteks kasvõi lennujaamas kaasas ja et kogu aeg peaks olema online.  

Aivar Sõerd, Tallink Spa & Conference Hotelli tegevjuht

Hea arvuti juures on kõige olulisemateks teguriteks funktsionaalsus ja töökindlus, edasi juba arvuti kaal. Ega igapäevaselt selle peale, nii kaua kui kõik töötab, ei mõtlegi.

Olen üsna konservatiivne inimene, päris tundmatuid kaubamärke ei taha kasutada, praegu on kasutusel Dell. Kuna olen tavakasutaja, siis praegune sülearvuti rahuldab kõik minu vajadused, midagi tegemata ei jää ja mingeid nõudmisi, mida arvuti täita ei suudaks, ei ole olnud. Tulevikus muutuvad arvutit arvatavasti veelgi funktsionaalsemateks, nende ekraanid teravamateks ning kaal väiksemaks.   

Arti Ots, ASi Elion Ettevõtted turundusdirektor  

Olen aastaid olnud IBMi ja Thinkpadi kasutaja. Meie ettevõttes on sülearvutid kasutusel järjest kolm-neli aastat, väga tihti vanu uute mudelite vastu välja ei vahetata. Valida saab, olenevlat töö spetsiifikast, kolme erineva mudeli vahel. Kel on tarvis rohkem ringi liikuda ja arvutit endaga kaasas kanda, see saab valida kergema mudeli, neile, kes kasutavad arvutit rohkem kohapeal, on mõeldud suurema jõudlusega arvutid.

Ise liigun palju ringi, nii et kasutan vastupidavat kerget varianti, väiksema ekraaniga ja ilma lisadeta nagu näiteks DVD lugeja. aga vastupidava metallraamigaa.

Olen tavakasutaja, nii et arvuti jõudlus ja pakutavad funktsioonid rahuldavad kõik mu nõudmised. Kui varem oli probleemiks arvuti ekraan ja selle kasutamine väljas ning päikese käes, siis uute ekraanitehnoloogiatega on ka see probleem lahenenud. Hätta võib sülearvuti täna jääda vaid videotöötlusega, milles ta ei jõua lauaarvutile jõudluses piisavalt kiiresti järele. Aga kui taolise spetsiifilise asjaga ei tegele, siis sülearvutite jõudlus ja funktsioonid on reeglina tavakasutaja nõudmistest ja vajadustest pikalt ees.

Tulevikus muutuvad sülearvutite ekraanid arvatavasti veelgi paremaks ning arvutite jõudlus suuremaks, aga suurt murrangut ma sülearvutite turul ei usu. Kasutaja harjumusi võib tulevikus muuta ehk ainult Apple Tablet.

Edurard  Saul, ASi Valior juhatuse esimees

Kasutan sülearvutit, aga ta on tavaliselt mul laual dokis ühendatuna suurema kuvariga. Ma saan ta vajadusel igal hetkel kaasa võtta, aga sülearvuti ei ole minu jaoks igapäevane kaaslane, mis oleks igal pool ja kogu aeg minuga kaasas.

Kodus on mul olemas ka statsionaarne arvuti, mida vajadusel kasutatada, nii et sülearvutiga käin vajadusel väljaspool maja ärikohtumistel ning ärireisidel.

Minu jaoks on tähtis arvuti töökindlus ja funktsionaalsus: et arvuti tarkvara võimaldaks teha kõike seda, mida on tarvis. Minu jaoks on arvuti eelkõige kommunikatsioonivahendiks, lisaks tuleb aeg-ajalt teha tabelarvutusi.

Kasutan Delli, kaubamärgi eelistust mul iseenesest pole, meie IT haldur pakub välja mudelid, mille puhul kvaliteedi ja hinna suhe on kõige parem. Olen arvutiga rahul, pole veel kordagi juhtunud, et midagi jääks tegemata, kammitsetuna arvuti piiratusest. Tavakasutaja puhul pole mudelite väga tihe vahetamine vajalik, arvuti kestab mitu aastat, enne kui vajab väljavahetamist.

Lehar  Kütt, Krediidi ja Ekspordi Garanteerimise Sihtasutus KredEx Ettevõtlus- ja ekspordidivisjoni juht

Minu jaoks on oluline arvuti jõudlus, selle väike kaal ja funktsionaalsus, et arvuti oleks kiire ja tal oleks olemas vajalikud pesad. Ise kasutan praegu IBM-i. Arvan, et sülearvuti puhul on optimaalseks kasutusajaks kolm aastat. 

Tulevikus muutuvad arvutid arvatavasti väiksemaks ja kergemaks, tehnoloogia liigub puutetundliku ekraani suunas. Uuenduste osas ollakse Eestis üsna avatud, aga eelistatakse tuntud kaubamärke, mistõttu makstakse brändi eest.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700