4. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sekretäri ametiriietus ehk kas teksased on lubatud?

Kes meist ei tahaks, et ettevõtte sekretär oleks kaunis, esinduslik, hea suhtleja, viisakas, hästi riietatud ja tark. Moest on läinud aga tõekspidamine, mille järgi peeti sekretäre barbilikeks ettevõtet ja juhtkonda kaunistavateks olevusteks.

Tänapäevased liberaalsed käitumisnormid annavad võimaluse valida bürooriideid selliselt, et inimesel on võimalik rõhutada oma isikupära. Moevoolud toovad endaga kaasa kontrastseid värve ja mudeleid. Tähtis on täpne aja ja koha sobilikkuse tunnetamine.

Nii nagu diplomaatilises käitumises nii on ka ärikohtumistel tähtis riietuse mõju kohtumise positiivsele kulgemisele. Läbimõeldud peaks olema riietuse iga detail.

Lohakalt seotud lips või auk sukkades ei jäta korrektse äripartneri muljet.

Me oleme sekretäri kohal harjunud nägema naist, kuid seda tööd võib teha ka mees.

Sekretäri peetakse ettevõtte visiitkaardiks. Üldjuhul kohtub sekretär ettevõttesse saabuvate külalistega esimesena. Esmamulje korrektselt riietuvast ja sõbralikult suhtlevast sekretärist võib olla määravaks, kas külalise huvi ettevõtte vastu püsib. Ettevõtte juht ei tohiks unustada, et rahvusvahelise tava järgi tutvustatakse väliskülalistele alati ka oma sekretäri.

Sekretäri riietumise ABC

 

• Heaks tavaks on kanda igapäevase tööriietusena klassikalist kostüümjakki, mis on meeldivalt komplekteeritud seeliku või pükstega.

• Suvisel ja kuumemal perioodil on võimalik kasutada pluusi ja seeliku kombinatsiooni. Valge pluusi ja musta seeliku koos kasutamine on rahvusvaheliselt levinud teenindaja riietusstiilina.

• Sõltumata aastaajast peaksid kostüümi juurde kuuluma sukad.

• Kingad olgu puhtad ja kui kandjal on võimalik, siis kontsaga.

• Päeval kasutatakse tagasihoidlikku jumestust ja parfüümi.

• Püüdke olla uudne ja särav ning jälgige moes toimuvat.

• Teksapükste kandmine igapäevase tööriietusena on tänapäeval täiesti aktsepteeritav, kuid alati peab arvestama töö iseloomu ning ettevõtte kodukorda.

• Oluline on silmas pidada riidekomplektide ning lisandite terviklikkust. Riietumisel võiks pöörata tähelepanu isiksuseomaduste väljatoomisele ning riiete kandmise mugavusele.

• Meeldiv naeratus ja sõbralik suhtlemismaneer kuulub sekretäri igapäevaste ametikohustuste juurde.

Meessekretär? Miks mitte!

 

Klassikalisse tööriiete garderoobi kuulub meestel ühe- või kaherealine ülikond. Soovitatavalt ei kanta musta ja tumehalli, mis on piduliku vastuvõtu õhturiietus.

Noormehed võivad endale julgelt lubada moodsalt uudseid roosasid, lillasid jms ülikonnatoone päevaülikonnana. Sellise uudse lahenduse kandmine sõltub kandja maitsest, töö iseloomust ja oskusest riietust välja kanda.

Ülikonnale annavad tooni kvaliteetne päevasärk, hea maitsega siidlips ja lipsu pluusi küljes hoidev lipsunõel. Härrasmees valib ülikonna juurde nahktallaga kingad.

Riietumistavade juures soovitame silmas pidada riidekomplektide ning lisandite terviklikkust ja kindlasti võiks jätta ruumi ka isiksuseomaduste väljatoomisele ning riiete kandmise mugavusele.

Refereeritud Äripäeva Raamatuklubi raamatust "Ärietikett".

Autor: Lemmi Kann, Inno Joonas, Anneli Joonas

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700