16. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Inimene juhib end ise tervenemise juurde

Miks tekivad erinevad haigused? Miks mõned inimesed haigestuvad viirushaigustesse ja teised nende kõrval mitte? Mis on tervetes inimestes teistmoodi?

Tunnistagem kõigepealt endale, et me ei tea haiguste põhjusi. Mispärast kehal ootamatult probleem kujuneb?  Miks hakkab keha järsku endale vastu töötama?

Meel ja keha on seotud ja keha ei valeta kunagi. Meie mõtted ja tunded mõjutavad vererõhku, kehatemperatuuri (punastamine, higistamine, külmavärinad), seedimist ning väga olulisel määral hingamist. Mõtlemapanev on see, et umbes 200 erineva haiguse põhjuseks arvatakse otseselt või kaudselt olevat häiritud hingamine. Ärevus paneb meid hinge kinni hoidma ja sama teeme siis, kui püüame mitte nutta: „Poisid ei nuta!, „Kui sa nutmist ei jäta, siis…!“ Püüdes vältida ebameeldivaid või keelatud tundeid, blokeerime me energiavood oma kehas ja takistame energia liikumist, mistõttu arenevad haigused, mida loomupäraselt pole olemas.

Kuna me ei tea, mis haigusi põhjustab, oleme me võimetud leidma ravimit või me surume ravimiga maha vaid sümptomid. Surudes maha sümptomid, lõikame me umbrohu lehti, mõistmata, kus on juured. Vähk-kasvaja kehast väljalõikamine või riketega südame klapi välja vahetamine ei ole lahendus probleemile, sest patsient saadetakse tagasi tema õnnetusse ellu ja vastumeelsele stressirohkele tööle. On ainult aja küsimus, millal probleem tagasi tuleb või haigestub mõni teine organ. Võib-olla küll öeldakse talle, et ta peaks lõõgastuma, võtma asju kergemalt…  Jah, ta teab seda, aga KUIDAS SEDA TEHA?

Täna nendib ka akadeemiline meditsiin, et haiguste põhjused on psüühikas.

Mina lähtun oma kliinilises töös suhteliselt uuest teadusharust – psühhoneuroimmunoloogiast- mis tegeleb meie emotsionaalsest seisundist põhjustatud psühhosomaatiliste häirete uurimisega. Nime sai see 1975.aastal New Yorgi Rochesteri Ülikooli käitumis-ja psühhosotsiaalse meditsiini osakonna juhatajalt dr. Robert Aderilt, kes väitis, et meie mõtete (meeleseisundi), tervise ja iseenda tervendamise võime vahel on tihe seos.

Meie emotsionaalne ja seejärel ka füüsiline tervis sõltub sellest, kuidas me reageerime sellele, mis meie elus toimub. Mitte sündmus ei ole tähtis, vaid see, kuidas me sellest sündmusest mõtleme ja mis tunded reaktsioonina neile mõtetele järgnevad. Kui meis tekivad ärevus ja pinge, soovime neist võimalikult ruttu vabaneda ja surume need endas alla, säilitades samal ajal kogu pinge kehas. Allasurutud tunded avaldavad ennast emotsionaalsel ja füüsilisel tasandil. Kui oleme emotsionaalsed päästikud ja tunnetega seotud sündmused kindlaks teinud, võime kasutada hüpnoosi, aidates inimesel ümber programmeerida selle minevikusündmusega seotud emotsionaalsed reaktsioonid.

Meie täiskasvanuelu raskuste ja murede algus on tihti lapsepõlves, kus meile öeldi, et me ei nutaks, meil ei lubatud olla kurvad ja vihased… Aga see laps, kes me kunagi olime, on ikka veel elus meie täiskasvanu kestas, andes endast märku mõtete ja tunnetega, mille kohta me ratsionaalselt teame, et me ei tohiks nii tunda, sest selleks pole loogilist põhjust. See, kes end nii tunneb, ei ole sina, vaid see laps sinu sees, kes vajab tähelepanu ja ära kuulamist… julgustust ja sooja kallistust… vajab seda, mida sa ehk lapsena kunagi ei saanud…

Meil tuleb küsida kaks väga olulist küsimust:

   1. Kui kaua aega tagasi need sümptomid  tekkisid?   2. Mis su elus (või sinu vanemate ja perekonna elus) sel ajal toimus?

Hüpnoosi abil saame minna tagasi esimesse korda sinu elus, kui sa koges neid halvaks peetud ja ära peidetud tundeid ja mõtteid… Ja kuna sina oled ainuke inimene terves maailmas, kes teab, kuidas see laps sinu sees end tunneb, siis mida sa tahaksid sellele lapsele öelda….?

Sel moel kaob selle konkreetse minevikusündmuse alateadlik mõju inimese emotsionaalsele ja füüsilisele tervisele ja inimene paraneb…sest haiguse põhjus on kadunud.

Hüpnootilist visualiseerimist kasutades saab kujutleda oma keha sisemust: näha, kuidas mõjutatud piirkond välja näeb ja siis kujutleda seda piirkonda ette tervenenuna. Kujutleda tööriista või abivahendit, millega saab muuta haigusega pildi terveks pildiks. Meel on võimas vahend – me oleme võimelised kiirendama või aeglustama oma südame lööke lihtsalt seda kujutledes. Kuna kõik meie nii-öelda probleemid loob meie kujutlusvõime, on meil vaja nende probleemidega tegelemiseks vaja kasutada samuti kujutlusvõimet. Parim viis asju kujutleda on panna oma silmad kinni ning näha muresid ja lahendusi piltidena oma meeles. Üks pilt on väärt tuhat sõna. Püüda ebaloogilise teemaga loogiliselt tegeleda  - see on terapeutilise aja raiskamine. Loogiliselt me teame erinevates olukordades, et meil ei ole reaalset põhjust olla kurvad, vihased, kadedad, aga see teadmine ei aita meil vabaneda neist irratsionaalsetest tunnetest ja mõtetest.

Kui haigestuvad (väike)lapsed, on kasulik töötada perega. Eesmärgiks on leida need emotsionaalsed ja käitumuslikud mustrid, millele laps on reageerinud.

Nii nagu käsitlesin eespool inimese tervist, võib vaadelda ka organisatsiooni tervist.

Ettevõte on võrreldav inimkehaga, milles energia kas voolab tõketeta või on seal häired ja blokeeringud, mis väljenduvad ettevõttes erinevate probleemidena inimeste vahelistes suhetes ja majandustegevuses. Inimese mõtlemis-ja tegutsemisvõime on kõrge siis, kui ta on terve. Vaimselt ja füüsiliselt on inimene terve siis, kui ta on suutnud endas siduda ja integreerida oma tööelu, eraelu ja lapsepõlve kogemused. Kui inimesed on terved ja terviklikud, on ka organisatsiooni tervis suurepärane. Et seda saavutada ja säilitada ning ennetada haigusi, on vaja oma liikmetele luua spetsiaalsete koolituste jm ettevõtmiste abil võimalused nende kolme aspekti integreerimiseks. Minu senised kogemused Eesti organisatsioonides tõestavad, et sel moel on võimalik jõustada ja edendada isegi tööstus-ja finantsvaldkonna  ettevõtteid.

_______________________________

Hüpnoteraapia ei ravi inimest, vaid annab sulle vahendid, kuidas ennast ravida – võttes vastutuse oma tunnete ja käitumise eest ning luues vajalikud muutused oma elus. Seda õpetan ma oma klientidele erasessioonidel ja erinevatel seminaridel. 4.-7. märtsil 2010. toimub iga-aastane, seekord juba viies psühhoneuroimmunoloogia seminar Tallinnas, kus nelja päeva jooksul kogevad osalejad oma keha emotsionaalsel, füüsilisel ja vaimsel tasandil. Lisainfo: www.hypnoteraapia.ee.

www.bioneer.ee

Autor: Lemmi Kann, Jure Biechonski

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700