Autor: Lemmi Kann • 19. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

NO teater saab viie aastaseks

19. veebruaril 2005. aastal esietendus Teatris NO99 esimene lavastus. Nüüd saab sellest viis aastat ning teater tähistab seda toreda aktsiooniga.

Sünnipäeva puhul leidis teatripere, et on viimane aeg koguda uusi mõtteid ja 

loobuda vanast taagast. Seetõttu on Teater NO99 sünnipäev   kaheosaline aktsioon: esmalt pecha kucha ja seejärel väike nüanss   potlatchist.

Mis nende võõrapäraste nimede taga peitub?

Pecha Kucha on ettekandevorm, kus esinejal on kasutada 20 pilti ja   kuus minutit nelikümmend sekundit. Selle aja jooksul peab ta tooma   vaatajani midagi, mida  varem pole kuuldud. Seekordne teema on   "Olulisest". Üles astuvad Anne Lill, Rein Raud, Kaido Ole, Toomas   Kiho, Anne Türnpu, Eva Klemets, Peeter Laurits, Risto Kübar, Tiit   Ojasoo, Sergo Vares ja Jaak Prints.

Aktsiooni teise osa moodustab kaver potlatchist. Potlatch oli Põhja- Ameerika põlisrahvaste juures levinud rituaal, mis toimus enamasti   talvel ning võis olla seotud nii rõõmsamate kui ka kurvemate  sündmustega. Lisaks lauludele ja tantsudele, sümboolsetele  võitlustele ja võidusöömingutele moodustas ühe osa potlatchist ka kingituste jagamine võõrustajatelt külalistele.

Rituaalil oli alati juures sakraalne mõõde: kingitusi ei jagatud tarbimisringluse toiteks, vaid seeläbi pöörduti kellegi või millegi poole. Intress võeti potlatchis välja ilma krediitkaardita. Kuid NO99 lähtub oma potlatchi kaveris hoopis järgmisest lausest: "Üks osa omandist, mille võõrustajad välja tõid, visati lõkkesse."

Rituaalses tules põletavad võõrustajad, aga soovi korral ka külalised ära vara, mis on küll kasutuskõlblik, kuid tegelikult tarbetu. Ruum puhastub.

Teater NO99 on külaliste jaoks kokku pannud ka soovitused.

Sünnipäeva parimaks kasutamiseks väike manuaal:

- võtke kaasa asju, millest te soovite lõplikult vabaneda, kuigi nad on veel täiesti okei

- võimalusel saabuge jala või ühistranspordiga, sest meie majatagune parkla on sel õhtul suletud

- potlatch toimub õues

- pärast aktsiooni järgneb tavapärane pidu, mille oluliseks komponendiks

on enese keha liigutamine muusika rütmis

Pidu algab kell 19:00, uksed avatakse kell 18:00.

 

 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700