Autor: Lemmi Kann • 22. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seminaride hinnad languses

Varasemaga võrreldes renditakse väiksemaid ruume ning ebapopulaarsemal ajal. Ka lõunate ja kohvipauside tellimisel on soovid tagasihoidlikumad.

Barons Hotels OÜ müügi- ja turundusdirektori Kea Kapsta sõnul on rendihinnad varasemaga võrreldes langenud. "Muidugi on hinnad alla läinud, nagu igas valdkonnas. Kõikide firmade eelarved on ju vähenenud ja seda paljuski koolituste ning seminaride arvel, mida on lihtne ära jätta, samal ajal kui kütte- ja veearveid peab ikka maksma," sõnas Kapsta.

Vähemaks on jäänud nii korraldatavate ürituste arv kui nende maksumus.

"Päevad korraldatakse lühemad, lõunad ja kohvipausid tehakse tagasihoidlikumad," kommenteeris Kapsta.

Tema sõnul võib ruumide rendihinda langusest rääkides välja tuua julgelt 10% hinnalanguse. Ettevõtte käive on vähenenud ligi veerandi võrra.

Konkreetset hinnakirja Kapsta sõnul pole, hind sõltub täituvusest ja nõudlusest. Päevahind jääb 1000 ja 9000 vahele.

Populaarseim on 30 inimesele mõeldud ruum. Kõige rohkem on vähenenud suurte ruumide rent, rääkis Kapsta.

Palju oleneb hind ka konkreetsest päevast ja selle täituvusest. "Populaarsemad päevad on teisipäev, kolmapäev ja neljapäev. Ebapopulaarsel ajal saab ruume tunduvalt soodsamalt," rääkis Kapsta.

Nädalavahetus odavam

Nii on viimasel ajal hakatud üsna palju koolitusi-seminare korraldama nädalavahetustel, mil on soodsam hind. "Ehk on põhjus ka selles, et nädala sees ollakse tööga liiga hõivatud," sõnas ta. Lisaks on hinnad õhtusel ajal soodsamad.

Hinnapakkumisi küsitakse varasemaga võrreldes tunduvalt rohkem. "Kui konkreetne päev on välja valitud, küsitakse rida pakkumisi, millest siis soodsaim valida. Aga alles on jäänud ka püsikliendid," rääkis Kapsta.

Tartu Teaduspargis on kahes majas kokku kasutamiseks kolm seminariruumi, millest suurim mahutab kuni 60 inimest. Teaduspargi infosekretäri Helis Toomemägi sõnul on rendihinnad jäänud varasemase ajaga võrreldes samaks. "Ei saa öelda, et kliente oleks jäänud vähemaks. Kõik on varasemaga võrreldes sama. Nii hinnad kui ka klientide arv," rääkis Toomemägi praegusest olukorrast.

Seminariruume kasutavad nii teaduspargis asuvad ettevõtted kui ka väljastpoolt pärit kliendid. Viimaseid on umbes 30% ulatuses . "Me pole reklaami teinud, kodulehel on info olemas ja sellest piisab," sõnas Toomemägi.

Rendihinna sees on data- ja grafoprojektori kasutamisvõimalus ning tasuta wifi, majas on olemas kohvik. "Nendest võimalustest on klientidele siiamaani piisanud. Mõned üksikud on küsinud televiisori või laptopi kasutamise võimalust, aga muidu tundub, et ollakse pakutavaga rahul," kirjeldas Toomemägi.

Auto ei mahu uksest sisse

Varem koolitusjuhi ülesandeid täitnud Reval Auto praegune juhatuse liige Bruno Kubja sõnul on autoettevõtete puhul koolituste korraldamisel mureks, et kuna tootekoolituse osaks on uue mudeli koolitus, peab koolitusruumi ära mahtuma ka auto.

"Tallinnas pole paraku ühtegi kohta, kus auto uksest sisse mahuks," kurtis Kubja, kelle sõnul on see probleem tuttav kõikide autofirmade jaoks. "Mõned neist on ehk ka loobunud põhjalikust tootekoolitusest, aga meie oleme seda alati tähtsaks pidanud," rääkis Kubja.

Seetõttu on koolitusi korraldatud Salzburgi hotellis ehk endises Peoleos, mille uks ühena vähestest võimaldab auto ruumi sisse ajamist. "Nende kvaliteedi ja hinna suhe on hea. Kuna oleme pikalt neid kasutanud, pakutakse meile ka soodsat püsikliendihinda," rääkis Kubja.

Lisaks soodsamale püsikliendihinnale oli 2009. aastal võimalik rääkida seminariruumide rendi hinda veel paarikümne protsendi võrra allapoole.

"Samas toitlustamise hinnad pole eriti langenud. Kuna otsime midagi erilisemat, oleme testsõitiude käigus sõitnud sageli linnast kaugemale ja söönud lõunat näiteks Pädaste mõisas, mis on ilus koht. Hind on sama mis Tallinna restoranides, aga kvaliteet muidugi hoopis teine," rääkis Kubja.

Lõunal on käidud ka Laitse lossis.

Kubja sõnul on koolitusi korraldatud ka näiteks Laulasmaal, mille toitlustamise ja ebasõbraliku suhtumisega ei jäädud aga sugugi rahule.

"Samas hinnatase oli arusaamatult kõrge," meenutab Kubja.

Pane täheleÜritusi korraldatakse nädalavahetustel

    * Trendid seminari- ja koolitusruumide eelistustes: rohkem renditakse ruume varem ebapopulaarsetel aegadel: esmaspäeval, reedel, nädalavahetusel ja õhtusel ajal, mil rendihinnad on madalamad

    * renditakse väiksemaid ruume, kõige populaarsem on ruum 20-30 inimesele

    * koolituspäevad on lühemad

    * lõunad ja kohvipausid on tagasihoidlikumad

    * küsitakse rida hinnapakkumisi, mille hulgast valitakse sobivaim ja soodsaim

    * väärtustatakse parimat kvaliteedi ja hinna suhet

Allikas: Äripäev, OÜ Barons Hotels

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700