26. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: eurotäht tuleb!

Eurolaulik, Valgevene juurtega norralane Alexander Rybak, esitab Tallinnas peagi toimuval kontserdil Norra rahvaviisidest ja slaavi muusikast inspireeritud palu, mida võib kuulda ka tema debüütplaadil.

Alexander Ryban on 23aastane muusik, kes 2009. aastal naabrite juures Moskvas toimunud Eurosvisiooni lauluvõistlust jälginuile tutvustamist ei vaja. Võistluselt esikohaga naasnud noormees on samavõrd andekas laulukirjutaja kui viiuldaja ja laulja. Ja kogu tema andekus ei jäänud Moskva võistlusel ka märkamata.

Algusest lõpuni tema loodud ja esitatud laul "Fairytale" saavutas võistlustel ülekaalukalt esimese koha ja kogus Eurovisooni lauluvõistluse ajaloos suurima pügalatearvu - 387 punkti, mis on absoluutne rekord, millega pole varasematel aastatel hakkama saanud mitte ükski riik.

Oma noorele eale vaatamata on Rybaki muusikukarjäär juba muljetavaldavalt pikk. Professionaalsete muusikute, pianistist ema ja viiuldajast isa käe all omandas ta juba väga varakult viiuli- ja klaverimänguoskuse. Ka laulukirjutamise pisiku süstisid temasse vanemad juba varajases nooruses. Kõik ikka selleks, et mitmekülgsema muusikuna läbi lüüa.

Samuti sai ta varakult erinevate maailma orkestrite (Venemaal, Ameerikas ja Hiinas) ees esinemise kogemuse. Ka erinevad talendiotsingu saated pole Alexander Rybakile võõrad. Ühest säärasest Norras korraldatud saatest naasis ta samuti võiduga. Ent see pole veel kõik. Lisaks arvukatele esinemistele on Rybak proovinud ka näitleja ametit, loonud filmidele taustamuusikat ja on praeguseks välja andnud oma esimese albumi "Fairytales".

Ja ka sellega muinasjutusaaga ei lõppe. Lisaks muusikapalale ja plaadile nägi eelmise aasta lõpus ilmavalgust ka Eurovisiooni karussellile järgnenud ülesvõtetest valminud samanimeline dokumentaalfilm, mis annab tõelistele fännidele ja muidu Rybaki muusika austajatele aimu ettevalmistustest, mis kestva Euroopa turnee jaoks tehti - on lõike stuudiost, esinemistelt ja mujalt.

Tema helikandja on saavutanud praeguseks suure edu paljudes Euroopa riikides, kus toimunud viimase poole aasta jooksul ligi 100 kontserti. Ka müüginumbrite järgi on tegu eduka kogumikuga - nüüdseks on selle helikandja omanikuks saanud rohkem kui pool miljonit inimest. Ka Tallinna kontserdil tuleb esitamisele lugusid tema debüütalbumilt, mis täis Norra rahvamuusika ja slaavi sugemetega palu.

Kontserdi soojendusesinejaks on artistist aasta noorem eesti noor talent Ott Lepland, kelle jaoks on tegu esimese suurema esinemisega pärast Eesti otsib superstaari saate finaalkontserti. "Oleme bändiga palju stuudios olnud ja kevadel ilmuva plaadi kallal tööd teinud. Suurepärases saalis ning enne Alexander Rybaki show'd üles astuda on meie jaoks suur au," kommenteeris ta.

Autor: Lemmi Kann, Signe Sillasoo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700