PP: kummardus Olav Rootsile

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester tähistab tänase kontserdiga maailmamainega Eesti dirigendi, pianisti ja helilooja Olav Rootsi 100. sünniaastapäeva, mis ongi just täna.

Olav Roots oli üks andekamaid, mitmekülgsemaid ja tegusamaid Eesti muusikuid keerulistel aastatel 1939-1944. Tänase ERSO eelkäija Riigi Ringhäälingu Sümfooniaorkestri peadirigendina viis ta orkestri vaatamata raskele ajale väga kõrgele kunstilisele tasemele ning pööras erilist tähelepanu Eesti heliloomingu esitamisele.

Olav Roots oli otsekui Eesti visiitkaart Euroopasse. Isegi sõja-aastatel juhatas ta ringreisidel Euroopa keskustes kontserte, mille kavades esitas ka Eesti muusikat.

Nagu paljud Eesti kultuuritegelased, oli ka Olav Roots 1944. aastal sunnitud põgenema Rootsi. 1952. aastal asus ta elama aga Colombiasse. Uuel kodumaal asutas ta riigi esimese professionaalse sümfooniaorkestri - Orquesta Sinfonica de Colombia - ning tegutses kuni surmani (1974) selle peadirigendina. Samal ajal oli ta üle terve kontinendi rändav külalisdirigent.

Kontserdil saab kuulata Olav Rootsi sümfooniat, mille ta pühendas oma orkestrile ja mis orkestri 15. aastapäeva kontserdil Bogot?s 1967.a. ka ette kanti. Eestis kõlab see teos esmakordselt. Partituuri fotokoopia jõudis siia tänu režissöör Katrin Laurile, kel on valmimas film "Roots: sada aastat sõda ja muusikat", mille jaoks salvestatakse ka kontsert ja sellele eelnev prooviperiood.

Dirigent Arvo Volmer: "Märkimisväärne on see, et selles sümfoonias kohtame Olav Rootsi modernse, atonaalse heliloojana. Tegemist on abstraktse neljaosalise teosega, kus helilooja eksperimenteeris dodekafooniliste võtetega. Partituurist nähtub aga organiseeritud, loogiline, eepiline muusikaline materjal. Tundub põnev, värske helikeelega teos, mille saladusloor kerkib selle ettekandel."

Kontserdi esimeses pooles saab aga nautida suure soome sümfooniku Jean Sibeliuse loomingut. Kõigepealt tuleb ettekandele sümfooniline poeem "Saaga", mille kohta soome-rootsi kirjanik Elmer Diktonius on poeetiliselt öelnud, et see on "lihtne nagu rahvalaul, suursugune nagu põlislaas ning hiilgav nagu printsess ja pool kuningriiki". Helilooja ise pidas "Saagat" oma teostest psühholoogiliselt kõige sügavamaks, öeldes: "Selles peitub kogu minu noorus."

Sibeliuse viiulikontserdis soleerib 2004. aastal Luzernis Eurovisiooni noorte muusikute konkursi võitnud Aleksandra Soumm. Vaid 20aastase Venemaal sündinud viiuldaja repertuaari kuuluvad juba praegu paljud viiulimuusika tippteosed ning ta on soleerinud selliste orkestrite ees nagu Iisraeli Filharmoonikud, Lyoni Rahvusorkester, Viini Kammerorkester, Ensemble Orchestral de Paris ja Orchestre National d'?le de France.

Osale arutelus

 • Lemmi Kann, Kersti Inno

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara