5. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Ameerika perekond vaevleb kriisis

Draamateatris esietenduv "Augustikuu" toob publiku ette ühe Ameerika perekonna loo, kus igal selle kolme põlvkonda kuuluval liikmel on erinevatel põhjustel emotsionaalselt keerulised ajad.

 Draamateatris lavastab "Augustikuu" Priit Pedajas, kelle sõnul on tegemist ülihea näidendiga, mille sarnaseid on maailmas üleüldse väga vähe kirjutatud. "See järgib Ameerika näitekirjanduse kõige paremaid traditsioone ja seda mängitakse üle Euroopa praegu väga palju. Ta on oma haardelt väga võimas. Ega ta asjata Pulitzeri preemiat ei võitnud," rääkis Pedajas.

Näidend käsitleb sügavaid ning inimlikke teemasid. Probleemiasetus on selles eelkõige vanemate ja laste suhetel ning see keerleb perekonna kui terviku ümber. Elulise sisuga näidend puudutab märksõnu, nagu alkoholism, uimastisõltuvus, suitsiidikäitumine, hüsteeriline armastus, vananemine ning seksuaalsed hälbed.

Süžee keskmes on kolm täiskasvanud õde, kes on koos elukaaslastega kutsutud oma vananevale emale toeks olema pärast isa lahkumist segastel asjaoludel. Etenduse kulgemise käigus kerkib pinnale psühholoogiline sasipundar keerulistest suhetest, mis mõjutas ja mõjutab endiselt perekonnaliikmete minevikku, olevikku ja tulevikku. Kõik tegelased on nii erinevatel kui ka ühistel põhjustel emotsionaalselt rikkis ning üksteisega suhtlemine toob esile järjest uusi nüansse põhjuste ja tagajärgede keerulistes seostes.

"Draamateatris on selle näidendi lavaletoomiseks suurepärased võimalused, sest see näidend tahab saada vanemaid ja keskealisi näitlejaid. Hea trupp peab olema ja kui vaadata meie osatäitjaid alates Ita Everist ja Maria Klenskajast, siis hea trupp meil ka on. Kõigil on ka head osad," väitis Pedajas.

Pedajase sõnul on etendus tõsine ning mõtlemapanev, kuid see ei tähenda, et seal nalja ei saaks. "Nalja saab seal palju, aga päris naljanäidendina ei saa seda kindlasti võtta. Tõsiste teemadega on seal väga sügavuti mindud ning see mõjub vaatajale päris isiklikult," arvas Pedajas.

Autor: Lemmi Kann, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700