Autor: Lemmi Kann • 9. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apteeker peab pakkuma soodsaimat ravimit

Sotsiaalminister Hanno Pevkur allkirjastas ravimite käitlemist puudutavad määruse,  mis kohustab apteekrit kliendile toimeaine järgi väljakirjutatud retseptide puhul pakkuda soodsaimat sobivat ravimipreparaati.

Määruse kohaselt on apteekri kohustuseks kliendile toimeaine järgi väljakirjutatud retseptide puhul pakkuda soodsaimat sobivat ravimipreparaati. Väljastades kallima preparaadi, peab apteeker retseptile märkima põhjuse. Seni kehtinud ravimite väljakirjutamise ja väljastamise korra täpsustamine suurendab soodsamate ravimite kättesaadavust apteekidest.

Lisaks ei tohi määruse kohaselt apteekides kasutatav tarkvara sisaldada viiteid, linke ega reklaami, mis võiksid apteekrit parima professionaalse nõu andmisel mõjutada. Sarnane nõue on seni kehtinud vaid ravimite väljakirjutajate tarkvarale.

Ravimite väljakirjutamist ja väljastamist käsitlevas määruses tehtud muudatuse kohaselt antakse apteekidele õigus väljastada retseptiravimeid ka teistes Euroopa Liidu ja Euroopa Majanduspiirkonna liikmesriikides ning Šveitsi Konföderatsioonis väljakirjutatud retseptide alusel.

Samuti täpsustatakse määrusega, et arstid võivad ravimeid välja kirjutades ravimipreparaadi tootjanime retseptile märkida ainult juhul, kui toimeaine, selle koguse ja ravimvormi poolest samasugune teine preparaat inimesele meditsiinilistel põhjustel ei sobi. Muudel juhtudel peab arst ravimi välja kirjutama toimeaine järgi, mis võimaldaks apteekril soodsaimat sobivat ravimit pakkuda.

Ravimite müügilubasid käsitlevas määruses muudetakse ravimite müügiloa tingimuste muudatuste liigitamist ning muudatuste taotlemise korda. Eesmärgiks on lihtsustada müügiloa muudatuste taotlemist müügiloa hoidjate poolt ning sellega seotud haldusmenetlust Ravimiameti poolt.

 Eriluba nõudvate ravimite sisse- ja väljavedu sätestava määruse muutmise peamiseks eesmärgiks on müügiloata ravimite kasutamiseks esitatavate taotluste muutmine toimeaine põhiseks. Muudatus teeb lihtsamaks arstile taotluse koostamise ja sissevedajale vajaliku ravimi leidmise. Samuti tagab see patsiendile kiirema ravimi kättesaadavuse sobivaima hinnaga.

Sotsiaalminister allkirjastas määrused, millega muudetakse senist ravimite väljakirjutamise ja apteekidest väljastamise korda, ravimite müügilubade muudatuste taotlemise korda ning müügiloata ravimite kasutamise taotlemise korda 26. veebruaril 2010. Määrused jõustusid esmaspäeval, 8. märtsil.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700