Autor: Lemmi Kann • 10. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Internetiost on mugav ja odav

Internetist ostmine on mugav ja odavam, ent mõnikord võib see olla riskantne ning miinuseks on kauba nägemise võimaluse puudumine, kirjutab Äripäeva lisaväljaanne Kaubandus

Internetist ostmine on ainuvõimalik viis Eestis puuduva kauba omandamiseks. Lisaks on internetiost mugavam ja sageli odavam kui tavapoest ostmine.   

Moekunstnik Tiina Talumees ostab internetist peamiselt plaate ja raamatuid. "Näiteks raamatute saamiseks, mida Eestis pole, on internetist tellimine ainuvõimalik viis," rääkis ta. Riideid ega kangaid ta netipoest eriti sageli ei osta. "Ehkki tean inimesi, kes seda teevad. Ja neile, kes näiteks kodust liikuda ei saa, on see muidugi mugav võimalus. Aga minu jaoks oleks see kummaline. Tahan riiet näha ja katsuda," rääkis ta.

Nii on ta selga-jalga käivatest asjadest tellinud internetist vaid paari kingi. "Olin selle brändi jalanõusid varem ostnud ja oskasin valida sobivat numbrit. Kingapaari välimus oli muidugi hea ja korralik nagu lubatudki,“ meenutab Talumees.

Netist sobib osta kodu- ja olmetehnikat

Aga eelkõige ostaks ta netist asju, millel pole numbrit ega suurust. "No näiteks olme- ja kodutehnikat. Muidugi rõivaid saab ka tagastada, aga tundub, justkui see võtaks palju aega ja poleks kõige mugavam viis. Pealegi kui ma olen asja juba välja valinud, tahaksin seda ka kohe kätte saada,“ rääkis Talumees, kes ei maldaks enam mitut nädalat tellitud kaupa oodata.

Eelmise aasta septembrist internetis toidukaupu pakkuva Netimarket.ee haldaja OÜ Netline Group juhatuse liikme Rutmar Silde sõnul tullakse turule järk-järgult. "Me pole laiaulatuslikku reklaami veel teinud, oleme välja tulnud üksikute kampaaniatega. Kliendid on meid internetist ise üles leidnud," rääkis Silde. Tema

sõnul on tellimuste arv iga kuuga mitmekordistunud, klientide arv ulatub praegu paarisajani. Aasta lõpuks loodetakse jõuda paarituhande kliendini. 

Keskmine toidukorv ulatub 800 kroonini

"Ühe kolmandiku klientidest moodustavad firmad ning kaks kolmandikku eraisikuid. Firmad on sellised, kus toitlustamine on teisejärguline, aga kus tegu on suure personaliga ning sekretär ei pea käima poes piima, kohvi või mandariinide järel," rääkis Silde.

Internetipoest on võimalik osta üle 11 000 kauba. Enim tellitakse tooteid nagu mahlad, vesi ja piim, mida on raske koju viia. Eraisikute keskmiseks ostu suuruseks on Silde sõnul 750-800 krooni. Klientide näol on tegu kolme segmendigrupiga: lastega emad, kes kodust liikuma ei pääse, liikumispuudega inimesed, kellele see on hädavajalik teenus ning edukamad inimesed, kes kasutavad seda kui mugavusteenust.

Tellimuse miinimumiks on viissada krooni, väljaspool Tallinna lisandub kohaletoimetamise tasu, muidu on transport tasuta. "Kuna transport on tasuta, ei saa hinnad olla odavamad kui poes. Siiski jäävad meie hinnad veidi alla Stockmanni taseme. Ja samas lisandub mugavus koju toomise näol," rääkis Silde.

Kommentaarid

Urmas Piik, Läätsed.com tegevjuht

E-kaupluse avasime eelmise aasta septembris. Huvi e-poe vastu tuntakse palju ja kliendid on rahul. Internetipoe puhul on oluline kauba kättetoimetamise kiirus. E-poest on ka tunduvalt odavam kaupa osta kui optikakauplusest. 

Läätsedega on lihtne. Tegu on väga konkreetse asjaga. Prillide müük oleks internetis ilmselt keerulisem, klient tahab neid ju ette proovida ja katsuda.

Internetikaubandus eeldab usaldust, seega on klientide osas ajaga näha kasvutrendi. Kui esimene ost on juba tehtud ja nähtud, et pood toimib tõrgetada, julgetakse ka järgmine ost teha ning poodi teistele soovitada. 

Internetipoe asutamise mõtte sain internetiturunduse koolitusel, kus tuli välja mõelda reaalne iternetikampaania. See on hea võimalus EBSis õpitut ära kasutada. Kahtlusi oli, kuna see on ainult müügile suunatud ettevõtmine. Aga on paratamatu, et tänapäeval ostetakse internetist aina rohkem, ükskõik kas siis Eestist või välismaalt.   

Tauri Tallermaa, mälutreener

Ostan internetist asju suhteliselt vähe. Peaaegu üldse mitte. Peale Amazonist tellitud raamatute. Kui näiteks Ameerikast on raamatut vaja, siis on loogiline see Amazonist tellida. Aga muud pole vaja olnud.

Mulle meeldib asja näha ja müüjaga suhelda. Inimlik pool jääb internetist ostes puudu. Kuigi tegelen praegu projektiga, mis aitab haridust internetti viia ja ei pea ennast arvutikaugeks inimeseks. Eks see on ka põlvkonniti erinev. Noorte jaoks on internet ostmiseks mugavam ja paindlikum võimalus. 

Netist ostmine või mitteostmine sõltub ka asjadest. Kui tunned konkreetset asja, tuleb netist ostmine kõne alla. Aga näiteks arvutit või televiisorit ma ei tahaks internetist osta, tahaksin asja müüjaga arutada. Samas ega ka leiba ja saia netist ei ostaks, need riknevad ju nii kiiresti.

 

Kersti Meri, Kingakaubamaja.ee omanik 

Inimesed loevad täna raha väga hoolsalt. Kui varem läks kõik nullturundusega, siis täna passiivne müük ei toimi.

Internetist ostmine võib olla hirmutav. Aga meil toimuvad kingaklubi üritused, mis on müüki toetanud, ka sotsiaalmeedia on hindamatu abimees.

Kliendid on jäänud rahule, ümber on tulnud vahetada vaid üks paar jalanõusid. Oleme toodete juurde püüdnud kirjutada ka pikemalt lahti jalanõu kirjelduse ning kuna tunneme tooteid hästi, jagame ka soovitusi, milliste mudelite puhul tasuks osta number suurem jalanõu. Võimalik on tellida ka kingamees, kes toob kaasa proovimiseks mitu paari jalanõusid, mille seast on võimalik valida.

 

PANE TÄHELEInternetiostukohad

Raamatud

www.bookstore.co.uk - Briti raamatupood, kunsti- ja fotoraamatute hankijale hea allikas. Plussiks soodne postikulu (ca 30-40 kr raamatu kohta)

www.lonelyplanet.com/shop - reisiraamatute hankimiseks, kirjastaja korraldab mitu korda aastas sooduskampaaniaid (näiteks iga kolmas raamat tasuta ning tasuta kohaletoomine)

www.rahvaraamat.ee

www.apollo.ee

www.raamatukoi.ee

 

DVDd-muusika

www.hmv.co.uk - muusika, DVD ja mängud. Võimas valik ja korralikud allahindlused

www.zavvi.co.uk - muusika, DVD ja mängud. Võimas valik ja korralikud allahindlused

www.discogs.com/sell/list - kasutatud plaadid, hinnad alates mõnest kroonist

 

Fototehnika

www.adorama.com

www.bhphoto.com

www.photopoint.ee

www.eestifoto.ee/pood - kasutatud fototehnika

 

Toidukaubad

www.bioteek.ee - mahe toidukaup

www.mahekaup.ee - mahe toidukaup

www.netimarket.ee 

www.toit.ee - valmistoidu tellimisvõimalus

Oksjonikeskkonnad

www.eBay.com

www.osta.ee

 

Ebayst ostes tasub kasutada www.ebay.co.uk või www.ebay.de poode, kuna sealt on ELi tõttu transport odavam ja ei lisandu makse.

Alates 1. jaanuarist saab ELi välisest riigist käibemaksuvabalt tuua 344 kroonini eest kaupa, mis on ligi seitse korda vähem kui seni.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700