ÄP restoranitest: uus ja kirev Vilde

Ülima ettenägelikkusega pani skulptor Tiiu Kirsipuu kunagise Wilde pubi, nüüdse Vilde lokaali ette pingile istuma kaks kirjanikku, Oscari ja Eduardi. Nüüd, järjekordse omanikevahetuse järel oli söögikohal uus nimi omast käest võtta.

Tartu Wilde pubist on saanud Vilde lokaal, nüüd juba meie enda kirjaniku Eduardi järgi. Wilde või Vilde, mis seal vahet, niisama sisse astudes ei pane nimemuutust tähelegi. Mõnevõrra uuendusi on tehtud sisekujunduses: imeilus veranda on kardinaga pooleks jagatud, jäi vist liiga suureks, ja saalist on kadunud õdusad vaheseinad. Seal on kõik nüüd justkui suurem ja valjuhäälsem.

Kõige suuremad muutused on läbi teinud menüü. See on nüüd seinast seina, rahvalikest õllesuupistetest arendatud restoraniroogadeni. Lihtsamatele roogadele nime pannes on inspiratsiooni saadud Vildelt, muu maailma toidud on ilma kirjanduslike täiendusteta. Piibelehe praepelmeenid, Ludvig Sanderi sibularõngad, praeleivad "Külmale maale" ja juustufondüü "Mäeküla piimamees" on kõrvuti Itaalia, Hispaania, Texase, Prantsuse kulinaariaklassikaga, vahele pikitud midagi ka tädi Maalilt - tädi Maali värske aedvilja valik. Milline stiililine mitmekesisus.

Meie valik jäi peakoka soovitatud põdralihakotletile, mis oli saanud itaaliapärase täidise ja pestokastme ning lambakarrile ja sinihallitusjuustu-lillkapsapüreesupile. Supp oli kummaline: lillkapsapüreele oli lisatud sinihallitusjuustu tükke, mis polnud veel sulamagi jõudnud hakata, supiga segunemisest rääkimata.

Põdrakotletid oleks olnud päris toredad, kui kogu roog poleks kannatanud õli ja pesto ülekülluse all. Tugev õlikaste mattis muud maitsed enda alla ja kõike tuli enne suhupanekut kannatlikult õlist kuivaks nõrutada. Jah, rasv lisab maitset, aga selle võiks ju toidu sisse ära peita.

Üks roogadest, Rogan Joshi lambakarri tuletas meelde lugu, kuidas kurg rebasel külas käis - lopsaka kastmega lambakarri oli ühes väikses kausis, riis teises. Kastet on teatavasti kahvliga raske, kui mitte võimatu süüa, aga kumbki kausike polnud piisavalt suur, et seal riisi ja kastet kokku segada saaks.

Mõned Wilde-Vildega toimunud muutused olid kurvemad. Trepikojas võtsid meid vastu tilkuv lagi ja poolenisti vett täis kausid. Lõhnas märja krohvi järele - oli raske talve esimesi sulailmu. Kõige kahetsusväärsem on siiski aga kohviku kõrval asunud raamatupoe kadumine. Aastate eest oli just Wilde kohvik teerajajaks vaimu- ja köögikultuuri ühendamisel - ikkagi esimene raamatupoe kõrval paiknev kohvik, alles palju hiljem ilmusid need pealinna nooblite raamatupoodide juurde. Raamatupoe asemel on nüüd klubi Plink Plonk.

Kõige suurem uudis asub aga lokaali terrassil - sinna, vaatega Vallikraavi tänava poole on ehitatud saun ja pandud kümblustünn. Lokaalis vannis käia - sellest pole osanud isegi unistada.

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara