12. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: lähedastele tasub loota

Pärnu Endlas lavastus "Ära muretse, kallis!" pakub vaatamiseks inimlikku komöödiat lähisuhetest ja usaldusest.

Näidendi tegelasteks on tavalised Eesti inimesed meie endi kaasajast. Siin ja praegu. Laval on noor perekond, kellel on kaelas elu helgemal ajajärgul võetud laenud ja liisingud ning kes rabelevad nüüd elu eest, et nendega toime tulla. Mees ja naine peavad rinda pistma tõsiste probleemidega - nad on kaotanud töö ja teineteise usalduse. Siit saab alguse peategelaste kimbatus - kuidas elada edasi, kui ideaalid on purunenud?

 "Tegemist on Eesti komöödiaga, mis räägib asjadest, mis on praegu meil tulipunktis, aga ka inimlikkusest ja inimeseks jäämiseks," valgustas näidendi autor ja lavastaja Tiit Palu. Inimlik usaldus on etenduse üks läbivaid märksõnu. "Ma tean, et selliseid asju juhtub ka tegelikus elus päris palju, kus inimesed lootuses, et asjad lähevad paremaks, varjavad teiste eest oma olukorda, arvates, et juhtunu on nende isiklik läbikukkumine.

Aga seda ei pea niimoodi võtma. Selle loo mõte on selles, et kui sa oled täbaras olukorras ja sul on raske, siis tasub loota oma lähedastele ja nendele, kes sind armastavad. Nad aitavad sind. Publikule võiks see mõte kohale jõuda," osutas Palu näidendis peituvale õpetlikule momendile.

Vormilt on "Ära muretse, kallis!" klassikaline ustekomöödia, kus on palju tormamist. Kõrvaltegelased õhutavad sekeldusi takka ja on katalüsaatoriteks nendele konfliktidele, mis tegelaste vahel valitsevad. "Eesmärk oli teha komöödia, aga mitte lihtsalt nali nalja pärast, vaid selline, mis inimesi ka kõnetaks ja mõtlema paneks. Selline see ka välja tuli," teatas lavastaja.

Lisaks noortele peategelastele, keda kehastavad Liis Laigna ja Priit Loog, teevad etenduses kaasa Carmen Mikiver, Jüri Vlassov jt.

Autor: Lemmi Kann, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700