Jooksujalats teeb paljajalu jooksust enam kahju

Lõpeta kallitele jooksujalatsitele kulutamine, sest paljajalu jooksmine mõjub sulle paremini, selgus Glasgow Ülikooli uurimusest.

Uurijad leidsid, et paljajalu lippajad panevad jala maha pigem päkale, samas jalatsitega jooksjad pigem kannale, vahendas Science Daily uurimust.

Viimane tähendab kasvavat koormust põlvele. Nimelt selgus, et jalatsit kandvad jooksjad trampisid kandu keskmiselt 1000 korda miili ehk 1,8 km kohta. Samas paljajalu jooksjad kasutasid pehmemat, libisevamat tehnikat.

„Maandudes jalal kas kesktalla või päkaga pole peaaegu üldse mingisugust lööki, mida ei saa öelda jalatsiga jooksjate kohta. Enamus inimesi arvavad, et paljajalu jooksmine on ohtlik ja valis, kuid tegelikult võib paljajalu joosta ka kõige kõvematel pindadel, tundmata seejuures vähimatki ebamugavust või valu. Piisab piisavalt paksust tallanahast,“ kommenteeris Daniel E. Liebermann Harvardi Ülikoolist.

Testid näitasid, et paljajalu jooksmine on turvalisem, vähendades nii põlve- kui hüppeliigeste vigastusi. Tehnika säästlikkus ja pehmus on eriti oluline pikemate distantside puhul, mis paistab ka tulemustes. Näiteks 50 aastat tagasi võitis Etioopia jooksja Abebe Bikila paljajalu 1960. aastal Rooma olümpiamängudel paljajalu joostes maratonidistantsil kulla.

Uurijate andmeil arenes inimese jalavõlv nn looduslikuks löögisummutajaks. Eksperdid soovitavad paljajalu joosta soovijail selle tehnika juurde liikuda järk-järgult ehk mitte päevapealt jooksujalatsitest loobudes. Põhjuseks, et paljajalu jooksmine koormab teisi, näiteks säärelihaseid.

Osale arutelus

 • Rivo Sarapik, Lemmi Kann

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Korralda oma koolitus või konverents tulirelvamuuseumis ja lasketiirus

Taktikalise laskmise keskus suudab teile korraldada unustamatu firmaürituse. Meie konverentsiruum asub tulirelvamuuseumis, kus saab tutvuda tulirelvade ajalooga, viia läbi koolitusi või konverentse.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara