17. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasutajad peavad iPhone osaks neist endast

Stanfordi Ülikooli tudengite seas läbi viidi uuring selgitas, et moodsaim multimeediatelefon iPhone tekitab sõltuvust.

200 õppuri seas läbi viidud uuringust selgus, et iPhone on hämmastavalt kiirelt saanud tudengi elustiili lahutamatuks osaks – näiteks ligi 85% vastanuist kasutavad telefoni kellana, 89% äratuskellana, kolmveerand tunnistas, et on uinunud telefon kaisus ja 69% arvasid, et unustavad hommikul maha pigem rahakoti kui telefoni, vahendas Live Science.

Paljud tudengid olid valmis ka oma sõltuvust seadmest tunnistama. Küsimusele - hinda oma sõltuvust telefonist viie punkti skaalal (viis väljendab sõltuvust) – vastasid kümnendik õppureist seadmest täiesti sõltuvad olevat (neist omakorda enam kui kolmandik muretsevad selle sõltuvuse pärast) ning 34% hindasid enda sõltuvust nelja punktiga. Vaid kuus protsenti vastasid, et ei ole üldse sõltuvad.

Lisaks on moodne seade 15% vastanute hinnangul muutnud nad meediasõltlaseks, kolmandik nimetasid iPhone´i ukseks maailma ning 41% vastanuist peavad telefoni kaotamist tragöödiaks.

Tanya Luhrmann, Stanfordi antropoloogiaprofessor, kommenteeris uuringut San Jose Mercury News´ile järgmiselt: „Üks rabavamaid intervjuudest selgunud asju oli see, kui suur osa telefon noorte identiteedist. Telefonist sai justkui osa noortest ning andis põhjuse sotsiaalseks suhtluseks.“

Ligi veerand tudengeist leidsid, et telefon on osa neist - nende aju või keha pikendus.

Üllatusi pakkusid ka vastused telefonisse suhtumise kohta – tudengid inimestasid telefone ning kohtlesid seadet muust elektroonikast erinevalt. Näiteks 3% vastanuist ei luba kellelgi oma iPhone´i kasutada ja sama suur hulk panid telefonile nime.

Uuringust selgus ka, et telefon võib mõjutada omanike sotsiaalset suhtlust. Paljud telefoni kasutajad nimelt kurtsid, et pere ja sõbrad teevad neile etteheiteid seadme seltsid veedetud pika aja tõttu.

„Kasutusel on tulnud mõiste „iPhone´i lesk,“ selgitas Luhrmann.

Samas ei ole eksperdid ühel meelel, et tehnoloogiasõltuvus on tingimata halb asi ja iPhone ebatervislik seade. „Ma ei usu, et see on ebatervislik. Kasutajaile väga meeldib nende iPhone,“ lisas ta.

Samuti tõi uuring välja, et telefoni omamise plussid ületavad võimalikke miinuseid. Enam kui 70% tudengeist näiteks tõid välja, et on selle abil rohkem organiseeritud ning 54% enam produktiivsed.

Uuring põhineb 200 iPhone´iomanikust tudengi põhjal, enamusel neist oli telefon olnud kasutamiseks alla aasta.

Kuidas sõltuvusest vabaneda?

- piira kasutust - elementaarseim. Vajadusel lukusta sahtlisse. Muidu ära piilu igal vabal hetkel veebi või uute sõnumite järel.

- vaheta paketti - ehk keera piiramatut surfimisvõimalust koomale ja vali väiksemate võimalustega pakett.

- kasuta vähem lisavõimalusi - näiteks pane limiit iPhone´ile programmeeritud lisavõimaluste, mängude ja tehniliste lahenduste (inglise keeles apps) alla laadimisele, näiteks üks kuus (mitte päevas või tunnis).

- vali sõpru - teiste nii iPhone´i kui internetisõltlaste seltsi asemel lävi teiste huvidega, näiteks sport, semudega.

-  tee sporti ja liigu looduses - vii mõtted mujale näiteks sportides. Lisaks on liikumine tervisele parem kui istuv eluviis ja tundide kaupa netis surfamine.

- loomu nutitelefonist - ilmselt ebameeldivaim soovitus, aga kõige mõjusam. Kõned ja SMSid saab aetud tavatelefoniga, internetti viib arvuti. Ei pea kogu aeg kättesaadav ja online olema.

- mõtle kahjudele - kas liigne iPhone´i kasutamine võib sulle maksta töökoha või tuua ülemuse ebasoosingu? Või kurdab kaaslane, et suurem osa su tähelepanust läheb telefonile, mitte talle? On need probleemid sõltuvust väärt?

- otsi professionaalset abi.

Allikas: Saching.com

Autor: Rivo Sarapik, Lemmi Kann

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700