26. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Jan Uuspõld lahkab isaksolemise temaatikat

Mõne aja eest Monoteatri tükis dilemmade küüsis vaevelnud Ürgmees oleks justkui edasi liikunud. Aeg on nüüd igatahes sealmaal, et uuel kangelasel näidendis "Isa" tuleb asuda papa rolli täitma, veel rohkematele veidratele küsimustele ja dilemmadele vastust otsida ja kogu selle kupatuse - naise ja lastega - hakkama saada.

Tegu oleks nagu omamoodi järjega "Ürgmehele", kes on pisut targemaks ja elukogenumaks saanud, ent pole veel päris täiskohaga mees. Selleks saab ta siis, kui talle auväärne isa tiitel ja kõik sellega kaasnevad kohustused antakse. Ja neid kohustusi on juba enne lapse sündi piisavalt, et tulevane isa juukseid peast katkuma hakkaks - nime valimine, tulevase ilmakodaniku tarvis kõiksugu asjade ostmine, naisega arsti juures käimine, sünnituseks valmistumine ja mis kõik veel.

Pärast lapse sündi on neid muidugi veelgi rohkem. Mis parata, keegi polegi öelnud, et mõne tiitliga, olgu see siis kuninga, presidendi või isa oma, kaasnevad kohustused, vastutus ja väljaõpe lihtne peab olema.

Igatahes isaks saamise teema hekseldatakse põhjalikult ja ausalt läbi. Äratundmisrõõmu peaks tükk pakkuma kõigile lapsevanematele, emadele, isadele, tädidele ja onudele. Loo teeb heaks selle ehedus, ausus, elulisus ja lihtsus. Ning loomulikult oskus naerda kõigi nende veidruste üle, mis kogu lapsesaamise protsessiga kaasnevad.

Ja nagu nende monotükkide puhul ikka - kas meeldib väga või siis sootuks mitte, kiida või laida, keskteed väga vist ei ole. Nõuab suurt näitlejameisterlikkust poolteist tundi saalitäit rahvast kaasa haarata ja naerma panna. Halvimal juhul tuleb see kõik justkui punnitatult välja. Jan Uuspõllul aga igatahes mitte. Oma eheduse, aususe ja huumoriga suutis ta rahvast võluda "Ürgmehes" ja suudab seda ka tükis "Isa".

Autor: Lemmi Kann, Signe Sillasoo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700