9. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: ooperidiivast saab bluusistaar

Maailmakuulus lauljatar Barbara Hendricks, kes on teinud lugematu hulga rolle ooperilavadel ning tõestanud ennast publiku lemmikuna nii klassikalise muusika kui ka džässi žanris, näitab oma uut palet - seekord laulab diiva bluusi.

Kuna Hendricks on väga puhtakõlalise tämbriga vokaalsolist, on tema bluusikontserdist oodata huvitavat sulamit erinevatest esitusstiilidest. Hendricksi hääl on koolitatud ooperilaulja avarate aariate ettekandmiseks ning seda voorust ei jäta diiva ka bluusimeloodiaid lauldes kasutamata. Samas - kuigi Hendricks on sopran, ei tee talle muret oma häält ka madalamates registrites kõlada lasta. Ometi ei mõju ükski bluus Hendricksi esituses sellisena, nagu see kõlaks ükskõik millise teise laulja suust.

 Hendricksile omane kammerlik ja väljapeetud esinemisvorm on garanteeritud ka tema bluusinumbritest koosneva kontserdi puhul. Number üks on selle kontserdi puhul siiski esitaja ning tema muusikaline käekiri, alles seejärel on oluline see, mida täpselt just diiva laulab.

Praeguseks 61aastane Hendricks alustas oma lauljakarjääri võrdlemisi hilises eas. Esimese kutsumuse ajel õppis ta ülikoolis reaalaineid ning tõsisemate muusikaõpingute juurde pöördus tulevane täht 20aastasena. Tema läbilöök ooperilavadel toimus 1974. aastal ning aastate jooksul on ta esinenud pea kõigis maailma kuulsamates ooperimajades sealhulgas Pariisi ooperis, Metropolitan Operas, Covent Gardenis ja La Scalas. Hendricks on laulnud terve nimekirja jagu peaosasid kõige kuulsamates ooperietendustes.

Alates 1994. aasta ülesastumisest Montreux' Jazz Festivalil on lauljatarile olnud valla ka maailma džässifestivalide olulisemad lavad. Lisaks ooperirollidele on Hendricks teinud ulatuslikku tööd nii Saksa, Prantsuse, Ameerika kui ka Skandinaavia muusika interpreedina ja tutvustajana maailmas.

Tema laulud on salvestatud rohkem kui kaheksakümnele helikandjale, millest viimased, kaasa arvatud "Barbara Sings The Blues", on välja antud tema isikliku plaadifirma "Arte Verum" nime all.

Eestit külastab Hendricks juba kolmandat korda. Tema varasemad esinemised jäid aastanumbritesse 1999 ja 2007.

Hendricks on tuntust kogunud heategevusprojektides osalejana. Tema töö eest pagulaste abistamisel on diiva pälvinud ÜRO pagulaste erikomisjoni hea tahte ja elu saadiku aunimetuse.

Autor: Lemmi Kann, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700