PP: vanade meeste võimumängud

Täna õhtul Rakvere teatris esietenduv "Eikellegimaa" on maiuspala mõtlevale publikule, kes läheb teatrist otsima tõsisemat materjali, mille kallal oma vaimu teritada.

Spooner on allakäinud poeet, kelle Hirst on ühest pubist üles korjanud ning enda poole dringile kutsunud. Näib, nagu nad oleksid tuttavad juba varasemast ajast, aga kas ikka on? Meeste dialoogidest kujuneb süsteem, mis tundub reaalne, aga samavõrd võiks see ka mitte olemas olla. Kuskohas tõde on, sellele vastuseid otsitaksegi. Kust lõpeb mäng ja algab tegelikkus? Kas mäng on mäng või on osa sellest päris ja vastupidi?

 Küsimused lähevad järjest keerukamaks, kui mängu lisanduvad veel kaks meest - Briggs ja Foster, kelle rollidest on keeruline sotti saada, kas nad on teenrid, sõbrad, sanitarid või vangivalvurid.

"Sõnamängu on seal väga palju. Tegemist on lugude rääkimise ja tekstimänguga, maailmade loomisega. Ainult keeruline on mõista, millised maailmad on fiktiivsed ja millised reaalsed," kommenteeris etenduse autor Peeter Raudsepp, kelle sõnul taandub etenduse filosoofiline sisu kahe vananeva kunstniku vahelistele võimumängudele.

Lavastaja sõnul on "Eikellegimaa" tõsisema materjali valdkonda kuuluv näidend, mis mõjub eelkõige innustust tekitava ajaviitena, mitte karmi painajana. "Pinterit iseloomustab alati see, et ka kõige tõsisema materjali puhul ei kao tal kunagi koomikataju ära. See on üks mootoritest, mis hoiab ka näitlejaid Pinteriga tegelemisest väga huvitatuna," kiitis Raudsepp allikmaterjali.

Harold Pinter on Nobeli kirjanduspreemia laureaat aastast 2005 ning tema näidendid on tekitanud elavat vastukaja nii vaatajate kui ka näitlejate ja lavastajate hulgas.

"Pinter sobib neile, keda huvitab intellektuaalne huumor. "Eikellegimaa" on suunatud mõtlevamale publikule. Hea oleks, kui neile Pinteri nimi ka päris võõras ka ei oleks, sest see on teatud firmamärk," arvas lavastaja.

Poliitiliste, psühholoogiliste ja eksistentsiaalsete nüanssidega "Eikellegimaa" esietendub Rakvere teatris täna õhtul. Nelja meest mängivad Toomas Suuman, Volli Käro, Eduard Salmistu ja Margus Grosnõi või Johannes Veski.

Osale arutelus

 • Lemmi Kann, Mari Hiiemäe

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara