ÄP restoranitest: Al Mare kontrastid

Rocca al Mare arhitektuurseks uhkuseks on Audi tornina tuntud büroohoone, mille kõrgusse pürgiv siluett mõjub üüratute kaubanduspindade kõrval värskendavalt. Moodsaid lahendusi ootasin ka hoone esimesel korrusel asuvast Al Mare grillrestoranist, sattusin aga otse ajalukku.

Restoranimuuseumi Eestis ei ole ega ilmselt ka kunagi tule. Oleme selleks liiga väike ja liiga asjalik rahvas. Nii et teadmisi selle kohta, kuidas varem söödi, tuleb otsida elust enesest. Rocca al Mare pakub selleks mitmeid võimalusi: vabaõhumuuseumis Kolu kõrtsis saab tutvuda sajanditaguse talurahvaköögiga ja Al Mare grillis iseseisvusaja alguse kulinaariaga. Sealsed road pakuvad ilmekat varajaste 90. aastate reproduktsiooni.

Al Mare põhiroad pärinevad grillilt, nagu koha nimigi lubab. Lisaks grill-lihadele pakutakse kebabit, ðaðlõkki. Konservatiivset liini ajavad eriti eelroad: kalmaarirõngad, pelmeenid, küüslauguleivad, juustusnäkk, omlett, lõhesai. Samasugune menüü on püsinud muutumatul kujul paljudes kohtades ja selles pole midagi imestada. Aga see, mille pärast Al Mare grilli peaks külastama, on sealsete praadide lisandid-garneeringud - see on omaette vaatamisväärsus.

Olime neljakesi ja kuigi kõik olid valinud erineva prae, oli lisand kõigil ühesugune. Püüan kõik kirja panna ja midagi mitte välja jätta: kõige peal sakiliseks lõigatud koorega apelsiniratas koos rohelise jalape?okaunaga, siis sakiliselt viilutatud värske kurk, tomatisektorid ja oliivid. Allpool ühes kuhjakeses toores hapukapsas, teises toored sibularõngad, nende kõrval hapukurk ja virsikulõik. Siis veel poolik kiivi ja paprikaribad. Kas ka redis? Enam ei mäleta, aga vist jah.

Ühesugune lõbus kollektsioon täiendas nii Al Mare kebabit, forellifileed, grillitud pikantset sealiha kui havaipärast sealihapraadi. Havaipärasel seal oli kõige krooniks veel ananassiratas, millesse oli hambaorkidega pistetud neli viinamarja! Kuna muid hambaorke laual ei olnud, kulusid ka need praekaunistused ära.

Kes eelmise sajandi 90. aastate algust ei mäleta, sellele selgituseks: oli aeg, kui äkki sai osta kõike, banaane ja apelsine, oliive ja talviseid tomateid, puuviljakonserve ja viinamarju. Loomulikult läks pärast viiskümmend aastat kestnud puudust kokkadel pea segi ja kõike taheti korraga välja panna. Siiski ei harjunud inimesed virsiku kõrvale hapukurki sööma ja mõne aja pärast eelistati ka hapukapsast ja apelsini eraldi hammustada.

Peale vapustava puu- ja köögiviljavaliku muud märkimisväärset Al Mares ei olnud. Lauda jõudes oli praed jahtuda jõudnud (garneeringu sättimisele kulub ju aega), liha oli tuimavõitu ja maitsevaene. Uhket Al Mare kebabi nime kandev praad oli ihnevõitu: kartulite, puu- ja köögiviljavaliku juurde serveeriti minimaalne kogus liharibasid.

Al Mare ajaloolised garneeringud ja menüü pubilik pool on vastuolus modernse hoone napi joone ja vaoshoitud värvidega sisekujundusega. Levimuusika kõige laiemast jaotusest leitud taustamuusika sobis küll roogadega, aga mitte ruumiga. Mõnevõrra leevendas kontraste mõnus teenindus, ettekandja tegi oma tööd lusti ja rõõmuga.

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Eesti Vabaõhumuuseum – ajal on lugu!

Rocca al Mares, Tallinna kesklinnast kõigest 15-minutilise sõidu kaugusel asub imeline paik – Eesti Vabaõhumuuseum. Ürituste korraldamiseks leiab siit erinevaid peo- ja seminariruume, kauni looduskeskkonna ning meeliülendavad maitseelamused.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

  • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
    28%
    28%
  • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
    17%
    17%
  • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
    10%
    10%
  • Suvepäevi ei peeta
    45%
    45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara