16. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: abielulahutus paneb kired möllama

Soome filmi isadeks peetud Kaurismäki-vendadest vanim, Mika Kaurismäki, on kinolinale seadnud filmi "Hargneva armastuse maja", mis räägib loo viisakana planeeritud abielulahutusest, millest tuleb välja aga hoopis midagi muud.

Mika Kaurismäki on juba aastaid elanud Brasiilias ning ammutanud sealt ainest oma filmiloomeks, samuti teinud muusikadokumentaale.

Mika viimane suurem Soomes teahtud film oli "Zombi ja kummitusrong" ("Zombie And The Ghost Train") aastal 1991. Mullu sügisel sai valmis Kaurismäki uus Soome näitlejatega tehtud mängufilm "Hargneva armastuse maja" ("Haarautuvan rakkauden talo"), mis nüüdseks on saanud eesti- ning venekeelsed subtiitrid ning linastub tänasest ka Eesti kinodes.

 Petri Karra esikromaani järgi vändatud linateos räägib teineteisest lahku kasvanud kolmekümneaastastest abieluinimestest, kes tunnetavad piisavalt hea maitse piire, et oma lahkuminekut mõistusega võtta. Formaalselt on paar juba lahus, kuid elab olude sunnil sama katuse all ning ootab pikisilmi, millal senine ühine kodu maha saaks müüdud.

Tegemist on haritud paariga - Juhani (Hannu-Pekka Björkman) töötab abielunõustajana ning Paula (Elina Knihtilä) on ärikoolitaja. Kombelisest ja mõistuslikust eelhäälestusest pole aga mingit kasu, kui inimeste emotsioonid järgnevate sündmuste keerises üle pea kokku löövad.

Osaliste isiklik elu areneb omasoodu. Paula toob üheöösuhteks majja teise mehe ning ka Juhani ei jää alla, vaid esitleb kinnimakstud prostituuti oma uue kallimana. Kired pääsevad kontrolli alt välja ning selgub, et kumbki osapool tunneb teise vastu nii armastust kui ka viha ning need tunded on väga tugevad.

Film võtab vaatluse alla lahutajate ebastabiilse hingeelu, mis kõigub täielikust teineteisemõistmisest ning paratamatusetundest totaalse eitamise ning vihkamiseni. Vaheldumisi näitab film nii olukorra koomilist kui ka traagilist poolt.

Kuigi fookuses on Juhani ja Paula lahutuse lugu, heidab film pilgu ka kõrvaltegelaste pisimaailmadesse, millest igaühes on täpselt samal kombel esikohal inim- ja paarisuhete kulg ning pere ja lastega seonduv.

Filmi režissöör on osutanud, et selle linaloo olemus on samaaegselt kriitiline ning sümpaatne, armutu ning pehme, kurb ning rõõmus. Kõik see kokku mõjub komöödialaadse seguna.

Autor: Lemmi Kann, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700