21. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liigne hügieen toob lisakilod

Ülekaal on mitmes riigis tõsine probleem. LiveScience toob välja seitse põhjust, kuidas on inimesed erinevatest dieediprogrammide ja tervisliku elustiili propagandast hoolimata nii hügieeni kui sõprade toel üha suuremad.

7. Parem hügieen

Lisaks toidu ümber keerlevale elustiilile saab varsti ka hügieeni kaaluprobleemide süüdlaseks teha.

Nimelt tõestas hiirte peal läbi viidud test, et teatud soolestikubakterid suudavad samast toiduhulgast imeda välja suurema koguse kaloreid. Selle põhjuseks võib olla tõik, et antibiootikumide ja parema hügieeniga said hukka nendega võitlevad bakterid, kommenteeris vanemuurija Andrew Gewirtz Emori Meditsiiniülikoolist Georgias.

Samas ei kinnita uurimus, et ülekaal oleks nakkav - inimese soolestiku mikrofloora kujuneb välja mõne sünnijärgse aastaga. Niiet ülekaalulisust ravivat antibiootikumikuuri pole mõtet oodata.

6. Sinu vanemad

Kõhnad inimesed on "võitnud geneetilisel loteriil," kommenteeris Susan Carnell, ülekaalulisuse uurija Columbia Kolledzhist. Geenidest sõltub, kui hõlpsalt inimene küllastustunnet tunneb, selgub uuringust.

5. Eriti sinu ema

Värske uurimuse põhjal saab laps juba emaüsas emalt geneetilisi sõnumeid, kuidas oma kaalu reguleerida.

4. Sõbrad

Kui su sõbrad on paksud, on sulgi eeldusi klubiga liituda, selgus uuringust. Seda isegi juhul, kui ülekaalulised sõbrad elavad sinust eemal. Põhjus on psühholoogiline - inimene hindab normaalsust ümbritseva keskkonna toel. Nii on ülekaalulisuse taga nii füsioloogilised, kultuurilised kui psühholoogilised põhjused. 

3. Autod, toolid ja diivanid

Inimene ei liiguta end enam nii palju kui tema jahti pidavad eellased. Liikumine on suurepärane vahend kaalu ja isu reguleerimiseks, kommenteeris Carnell.

"Kui tahad kaalu kaotada, aga trenni ei tee, võtab iga naela kaotus väga kaua aega," kommenteeris  Caroline Apovian, ülekaalulisuse uurija Bostoni Meditsiiniülikoolist.

2. Toit ise

"Kui McDonald's oleks olemata, oleksime oluliselt kõhnemad," leidis Carnell. 

Maitsev toit, mida kiirtoidukettides pakutakse, on rasva-, suhkru- ja soolarikas. Tegemist kombinatsiooniga, mis küllastumistunde asemel tekitavad isu söömist jätkata, kommenteeris dr David Kessler, raamatu "Ülesöömise lõpp" autor. Selline toit põhjustab sarnast erutuvust aju teatud osades, mõjudes nagu alkohol, narkootikumid või seks.

1. Kehv toidukultuur

Kui geenid ja keskkond on kaks kolmandikku BMI kasvu põhjustest, siis järelejääv osa on psühholoogiline põhjus.

Nimelt on toidukultuuril - kas tankimine või meeldiv rituaal - suur osa kaaluküsimustes. USA kiirtoidu- ja valmistoiduharjumus on seotud ülekaaluga, samal ajal on ülekaalurisk väiksem normaalse kogupere-toidukordade puhul.

Autor: Rivo Sarapik, Lemmi Kann

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700