Turundaja: PR ja turundus keeravad sotsiaalmeedia untsu

"Tsiteerides ühte kollegi – küll turunduse ja kommunikatsioonitöötajad sotsiaalmeediumi ükskord untsu keeravad," kommenteeris sotsiaalmeediat Aasta Turundustegu 2007 võitja SEB turundusdirektor Karl Multer Best-Marketingile.

"Mis puutub sotsiaalmeediasse, siis Facebook on küll rahvusvaheline ja seksikas asi, aga Facebooki ja sotsiaalmeedia vahele ei saa võrdusmärki panna," leidis Multer.

"Olulise osa digitaalsest sotsiaalmeediast moodustavad ka igasugused foorumid ja kommuunid, mida ei tohi turundades ära unustada: perekoolid, kalastajad, tutvujad, ehitajad, tarbijad jne. Lisaks veel WOM (word of mouth), mille mõjutamine on peen kunst. Sotsiaalmeedia jääb ikka vaid turundusmiksi osaks," selgitas Multer.

Üks asi on tema sõnul tuvastada, mida sinust räägitakse, teine asi on seda vestlust edukalt juhtida ja klientide võimalikule kriitikale operatiivselt reageerida.

"Oluline on saada negatiivne diskussioon avalikust kanalist välja," lisas ta. Näiteks kui keegi väljendab kuskil foorumis rahulolematust su teenuste suhtes, siis võib reageerida nii - sisestada foorumisse oma kontakti ja teha ettepanek lahendada probleem teises kanalis, näiteks e-maili kaudu ehk otse.

Samas - mida rohkem foorumis anonüümsetele süüdistustele veebis reageerida, seda kõrgema reitingu saab see diskussioon Google’i silmis, mis omakorda lükkab selle foorumipostituse Google’i otsingus ettepoole.

Üldiselt on tema sõnul esimesena ütleja sõnadel suur jõud ning vastu vaidlemine, tõestamine ja süüdistajapoolne hilisem vabandamine kipub esimesena välja öeldud sõnade varju jääma.

"Eesti seadused ei kaitse inimesi ega ettevõtteid laimu eest piisavalt hästi. Digitaalses sotsiaalmeedias aktiivselt osalejate õigused ja kohustused on täna seaduste kontekstis väga ähmased."

Osale arutelus

 • Rivo Sarapik, Lemmi Kann

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara