Autor: Lemmi Kann • 22. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viirusetõrje viga muutis paljud arvutid töövõimetuks

Kolmapäeva õhtul andis üks maailma suurimaid turvatarkvara tootjaid McAfee teada viirusetõrje uuendusega kaasnenud probleemist, mis põhjustas üle maailma paljude ettevõtete infosüsteemides mõningast segadust ja süsteemirikkeid.

McAfee viirustõrje automaatne uuendus muutis mitmete asutuste ja firmade Windows XP arvutid töövõimetuks. Intsident tõenäoliselt kodukasutajat ei puuduta - ohustatud olid üksnes tsentraalse viirustõrjega suured süsteemid.

Eile kell viis õhtul Eesti aja järgi tegi McAfee korporatiivkasutajatele kättesaadavaks viirusetõrje uuenduse. See kustutas Windows XP arvutitest süsteemi tööks olulise faili, pidades seda viirusega nakatunuks ning muutes sellega arvuti kasutuskõlbmatuks. Probleem ei ohustanud Windows 7 ja Vista operatsioonisüsteeme ega servereid.

CERT Eesti infoturbe ekspert Anto Veldre sõnul ei ole McAfee Eestis kõige populaarsem viirusetõrje ja loodetavasti pole olukord hull, kuid täpsemalt on probleemi suurust vara hinnata.

„Kesköise seisuga oli teada väiksemaid probleeme üksikutes organisatsioonides, kus IT-meeskonnad tegelesid olukorra lahendamisega. Kuivõrd enamik Eesti firmasid ja asutusi lõpetasid töö eile õhtul kell viis, siis on administraatoritel olnud aega, et oma süsteemides vead parandada“, selgitas Veldre.

Probleem puudutab põhiliselt neid suurkasutajaid, kes laadisid uuendused alla esimese tunni-pooleteise jooksul pärast ilmumist.

Eestis on selliseid arvutitöökohti hinnanguliselt 30-35 tuhat, mis võiksid olla antud häirest mõjutatud, kuid hetkel ei ole veel täpseid teateid häiritud töökohtade arvu osas. Häireid ettevõtte infosüsteemide töös on kindlasti võimalik lihtsate vahenditega vältida, kui rakendada soovitatavaid ettevaatusabinõusid.

Pihtasaanud arvutil ei tohi lubada restarti teha, muidu muutub taastamine keerukamaks. Juba kannatanud arvutite raviks kulub teatud aeg (10-15 minutit arvuti kohta). Hetkel on saadaval juba uusimad, parandatud uuendused, mis arvuteid ei ohusta.

Eestis McAfee toodete müügi ja juurutamisega tegelev Security Software OÜ soovitab kõigil McAfee kasutajatel installeerida viirusetõrje haldusprogrammis uuendus (5959 DAT) või pöörduda abi saamiseks nende spetsialistide poole aadressil [email protected].

Täiendavat tehnilist infot juhtunu mõjude kohta võib leida SIIT.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700